P1 Morgen

ProgramInfo

P1 Morgen

Sendt: DR P1, 05 Maj 2015, Start kl. 06:07 - Slutter 01:00

I dag er 70 år siden, at de tyske tropper i Danmark kapitulerede under 2. verdenskrig, men der findes stadig mange fysiske spor efter besættelsestiden. Vi får besøg af en historiker, som er medforfatter til en ny guide til besættelsestidens København.Det er blevet lettere at være mor i Danmark, viser en rapport fra Red Barnet. Kun mødre i Norge, Finland og Island har det bedre end de danske mødre. Langt inde i de svenske skove lever et folk, der taler deres helt eget sprog. 2500 mennesker er de. De taler elvdalsk. Et gammelt oldnordisk sprog, der har overlevet, fordi de mennesker, der taler det, lever så isoleret inde i skoven og mellem bjergene. Sproget er en guldgrube for sprogforskere, for sproget elvdalsk har bevaret de oldnordiske gloser, mens andre nordiske sprog langsomt har udviklet sig i retning af det tyske. Det og meget mere – lyd med!

Indslag

 • Hør hele udsendelsen

  Hør "Hør hele udsendelsen"
 • Filmanmeldelse af "Wild Tales"

  En mand inviterer alle sine fjender ombord på et fly med sig selv som pilot. To mænd forsøger at slå hinanden ihjel efter et skænderi på en øde landevej. En brud opdager at hendes udkårne er hende utro. En argentinsk film ’Wild Tales’ består af seks korte novellefilm om at tage hævn - voldsom passioneret hævn. Af: Per Juul Carlsen.

  Hør "Filmanmeldelse af "Wild Tales""
 • Videnskabens Verden

  Kold fusion, hvor man skaber uendelige mængder energi nemt og ved stuetemperatur, har været oppe at vende i de videnskabelige kredse mange gange. Så mange at folk der arbejder med det, efterhånden er blevet sendt i den videnskabelige skammekrog. Alligevel bliver der ved med at dukke resultater op, der tyder på det måske, måske er muligt. Medvirkende: Jacob Theis Frederiksen, fysiker fra Niels Bohr Instituttet i København. Af: Morten Remar.

  Hør "Videnskabens Verden"
 • Danskere vil hellere spare op end at shoppe

  Hvis vi fik en check på et par hundrede tusinde kroner, så ville vi sætte pengene på en opsparingskonto i banken - i stedet for at shoppe en ny sofa eller tage på ferie. Medvirkende: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

  Hør "Danskere vil hellere spare op end at shoppe "
 • Færre bæltefikseringer, men mere medicintvang i psykiatrien

  Politikerne ønsker mindre tvang og færre bæltefikseringer i psykiatrien - kigger man på det tal isoleret, går det den rigtige vej ifølge Sundhedsstyrelsens rapport om tvang i psykiatrien, der blev offentliggjort i går. Medvirkende: Birgit Elgaard, landsformand i foreningen Bedre Psykiatri.

  Hør "Færre bæltefikseringer, men mere medicintvang i psykiatrien "
 • Ny rapport: Assad begår stribevis af forbrydelser mod menneskeheden

  Den syriske præsident Bashar al-Assad gør sig ved at bombe skoler, hospitaler, moskeer og markedspladser i byen Aleppo til krigsforbryder. Det slår Amnesty fast i en rapport, der udkommer i dag. Medvirkende: Sune Buch Segal, policychef i Amnesty Internationals danske afdeling.

  Hør "Ny rapport: Assad begår stribevis af forbrydelser mod menneskeheden "
 • Vejen til Europa er brolagt med mange farer

  På det seneste har der været den ene store flygtningekatastrofe i Middelhavet efter den anden og flere tusinde bådflygtninge har mistet livet. Men organisationen for migration vurderer at rejsen gennem Afrika til Libyens kyst er mindst ligeså farlig. Migranterne dør i Saharaørkenen, bliver fængslet i det krigshærgede Libyen, solgt til menneskehandlere - eller i bedste fald blot sendt tilbage til deres hjemland. Johanne Hesseldahl har mødt én af de flygtninge, der har taget turen fra Vestafrika gennem Saharaørkenen og kun med nød og næppe overlevede. Af: Johanne Hesseldahl.

  Hør "Vejen til Europa er brolagt med mange farer"
 • Danske mødre har det bedre end før

  Det er blevet lettere at være mor i Danmark, viser en rapport fra Red Barnet. Kun mødre i Norge, Finland og Island har det bedre end de danske mødre. Medvirkende: Laust Leth Gregersen, udviklingspolitisk rådgiver i Red Barnet.

  Hør "Danske mødre har det bedre end før "
 • Danmarks nye frihedsmuseum præsenteres i dag

  På 70 årsdagen for Danmarks Befrielse, bliver planerne for et nyt frihedsmuseum præsenteret. Hør om visionerne og tankerne bag det nye museum. Medvirkende: Per Kristian Madsen, museumsdirektør Nationalmuseet.

  Hør "Danmarks nye frihedsmuseum præsenteres i dag "
 • Monsunregn truer nødhjælpsarbejde i Nepal

  I Nepal tør en stor del af befolkningen endnu ikke at vende tilbage til deres huse - simpelthen af frygt for, at de vil styrte sammen i de mange efterskælv, der fortsat giver rystelser. Og mens mange mennesker kæmper for at overleve, lurer endnu en stor udfordring forude, nemlig monsunregnen. Medvirkende: Kim Hartzner, læge og generalsekretær i nødhjælps- og udviklingsorganisationen Mission Øst.

  Hør "Monsunregn truer nødhjælpsarbejde i Nepal "
 • Man reagerer forskelligt på terror i USA og Europa

  To attentatmænd angreb søndag aften en tegnekonkurrence i Dallas, USA, hvor deltagerne skulle tegne profeten Muhammed. Flere amerikanere er anholdt for terrorplaner mod skandinaviske tegnere i de seneste år - men i USA er opbakningen overfor karikaturtegninger af profeten en helt anden end i Europa. Medvirkende: Niels Bjerre-Poulsen, USA-ekspert og lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

  Hør "Man reagerer forskelligt på terror i USA og Europa "
 • Flygtningenes vej over Middelhavet er kun én af mange farer på vejen til Europa

  Migrationen fra Vestafrika til Europa er en revolte fra de, der ellers er dømt til et liv i fattigdom, siger en ekspert. Medvirkende: Hans Lucht, seniorforsker på DIIS.

  Hør "Flygtningenes vej over Middelhavet er kun én af mange farer på vejen til Europa "
 • Dansk sport i kamp mod matchfixing

  Københavns Byret forventes i dag at afsige dom i den hidtil største sag om matchfixing i dansk idræt. To personer er tiltalt for at have arrangeret resultaterne af to kampe i 2010, som divisionsklubben Hvidovre IF spillede, mens holdet lå i bunden af 1. division. Politiet vurderer, at de to tiltalte har tjent omkring 900.000 kroner på de to kampe. Fem personer mere er sigtet i sagen. Samtidig præsenterer Kulturministeriet i dag sammen med blandt andre DBU og Danske Spil en landsdækkende kampagne, der skal sætte fokus på matchfixing i dansk idræt. Medvirkende: Jesper Møller, formand DBU.

  Hør "Dansk sport i kamp mod matchfixing"
 • Elvdalsk - et unikt nordisk sprog

  Langt inde i de svenske skove lever et folk, der taler deres helt eget sprog. 2500 mennesker er de. De taler elvdalsk. Et gammelt oldnordisk sprog, der har overlevet, fordi de mennesker, der taler det, lever så isoleret inde i skoven og mellem bjergene. Sproget er en guldgrube for sprogforskere, for sproget elvdalsk har bevaret de oldnordiske gloser, mens andre nordiske sprog langsomt har udviklet sig i retning af det tyske. Sprogforskerne fik for alvor øjnene op for elvdalsk for godt ti år siden - og i denne uge er der en international konference om sproget på Københavns Universitet. Medvirkende: Bjarne Sandgaard Hansen, sproghistoriker.

  Hør "Elvdalsk - et unikt nordisk sprog"
 • Gymnasielærere belønnes med pris

  To gymnasielærere bliver i dag belønnet med Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris. Det er en pris, der gives til biologi- kemi- eller bioteknologilærer, som har leveret en særlig inspirerende undervisning. Den ene er Vibeke Birkmann fra Greve Gymnasium, der får prisen for sit stærke og langsigtede virke indenfor talentpleje samt deling, udbredelse og forbedring af undervisningen inden for bioteknologi. Den anden er, Christian Gothard Rix, biologi- og bioteknologi-lærer ved Rødkilde Gymnasium. Medvirkende: Christian Gothard Rix, biologi og bioteknologi-lærere ved Rødkilde Gymnasium.

  Hør "Gymnasielærere belønnes med pris"
 • Unge i Polen griber til våben af frygt for russerne

  Helt almindelige og meget unge kvinder og mænd i Polen vil gribe til våben, hvis det bliver nødvendigt at forsvare landet mod Rusland. Tusindvis samler sig i paramilitære grupper, hvor de blandt andet bliver trænet i brugen af våben. Hvorfor er det, at de unge mennesker ikke stoler på at Nato kan passe på dem, det taler vi med en ekspert om senere i programmet. Medvirkende: Sten Rynning, centerleder på Center for Warstudies ved SDU.

  Hør "Unge i Polen griber til våben af frygt for russerne "
 • Mange stemmer giver få mandater til UKIP

  Selv om UK Independence Party står til at få et flot valg ved torsdagens parlamentsvalg i Storbritannien, så får de ikke ret mange sæder i det britiske parlament på grund af valgsystemet. Så hvad nytter en - i gåseøjne - valgsejr? Medvirkende: Anna Gaarslev, DRs Europakorrespondent.

  Hør "Mange stemmer giver få mandater til UKIP "
 • Britisk valg bekymrer USA

  På torsdag går briterne til valg og skal afgøre om premierministeren fortsat skal være konservativ eller om Labour med Ed Milliband i spidsen generobrer magten. Men valget følges også med spænding på den anden side af Atlanten, for USA er blevet mere bekymret for deres nære allierede under David Camerons ledelse. Medvirkende: Steffen Gram, International Korrespondent i DR Nyheder.

  Hør "Britisk valg bekymrer USA"
 • Kulturministeren vil matchfixing til livs

  I dag lancerer Kulturministeriet med en række samarbejdspartnere en ny kampagne, der skal komme matchfixing til livs. Kulturminister Marianne Jelved opfordrer den danske idrætsverden til at sladre om snyd med sloganet; "Sig noget, hvis du ser noget". Medvirkende: Marianne Jelved, kulturminister, De Radikale.

  Hør "Kulturministeren vil matchfixing til livs"
 • Turen går til besættelsestidens København

  Selv om det i dag er 70 år siden, at de tyske tropper i Danmark kapitulerede under 2. verdenskrig, så findes der stadig fysiske spor efter besættelsestiden. Vi får besøg af en historiker, som er medforfatter til en ny guide til besættelsestidens København. Medvirkende: Jakob Sørensen, ph.d. i Dansk og Historie og lektor på Københavns VUC.

  Hør "Turen går til besættelsestidens København "
 • Pris til Charlie Hebdo skaber debat i USA

  Det franske satiremagasin Charlie Hebdo modtager i dag en pris fra den amerikanske afdeling af PEN - de får prisen for mod til at udtrykke sig. Men beslutningen om at tildele prisen deler vandene i USA - en række prominente forfattere har trukket sig. Medvirkende: Per Øhrgaard, præsident for Dansk Pen.

  Hør "Pris til Charlie Hebdo skaber debat i USA"
 • Brændstofkrise forhindrer nødhjælp i Yemen

  I Yemen forværres den humanitære situation betydeligt i disse dage. FN har varslet, at al nødhjælpsarbejde snart risikerer at blive indstillet. Medvirkende: Siris Hartkorn, medejer af det yemenitiske sikkerhedsfirma Safer Yemen.

  Hør "Brændstofkrise forhindrer nødhjælp i Yemen "
 • Omstridt fransk anti-terrorlov til afstemning

  I Frankrig skal parlamentet i dag stemme om en lov, der giver efterretningstjenesterne øgede beføjelser til at aflytte telefoner og overvåge internettet. Loven er en direkte konsekvens af terrorangrebet mod avisen Charlie Hebdo i januar, men mange frygter, at loven er for vidtgående. Medvirkende: Bjørn Willum, DR's journalist i Paris.

  Hør "Omstridt fransk anti-terrorlov til afstemning"
 • Vejen til Europa er brolagt med mange farer

  På det seneste har der været den ene store flygtningekatastrofe i Middelhavet efter den anden og flere tusinde bådflygtninge har mistet livet. Men organisationen for migration vurderer at rejsen gennem Afrika til Libyens kyst er mindst ligeså farlig. Migranterne dør i Saharaørkenen, bliver fængslet i det krigshærgede Libyen, solgt til menneskehandlere - eller i bedste fald blot sendt tilbage til deres hjemland. Johanne Hesseldahl har mødt én af de flygtninge, der har taget turen fra Vestafrika gennem Saharaørkenen og kun med nød og næppe overlevede. Af: Johanne Hesseldahl.

  Hør "Vejen til Europa er brolagt med mange farer"
 • Ny kampagne om matchfixing - dur den?

  I dag begynder en kampagne, som skal stoppe manipulation og aftalt spil i dansk sport - det, som også kaldes for matchfixing. Den er Kulturministeriet, DBU, Danske Spil og en række andre samarbejdspartnere, som er gået sammen om kampagnen, der kommer til at koste 1,5 millioner kroner. Medvirkende: Troels Bager Thøgersen, chefredaktør for Tipsbladet.

  Hør "Ny kampagne om matchfixing - dur den?"
 • Naturen nu

  Medvirkende: Tine Nord Raahauge, Naturskoleleder, Slagelse Naturskole.

  Hør "Naturen nu"