P1 podcaster

ProgramInfo

P1 podcaster - Alt det parnasset rynker på næsen af

Sendt: DR P1, 06 Dec. 2015, Start kl. 13:30 - Slutter 14:00

Det hvirvler med nørdede referencer, håndhændede anmeldelser, uforbeholdne kærlighedserklæringer og passionerede grin, når Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely laver podcasten Han Duo, som hver anden uge fortæller over genrefilm, spil og TVserier. De to værter beskæftiger sig med alt det på skærmen, som ellers ikke bliver betragtet som god smag og de begyndte at lave Han Duo fordi de syntes, der manglede et sted, der behandlede den slags stof med både alvor og begejstring. P1 podcaster fortæller desuden om podcasten Kom Ud, hvor Erik B. Jørgensen interviewer eventyrere om deres liv og rejselyst. Og så kan høre hvem, der vandt første opgave i Podkats Adventsjagt og du får den nye opgave, som kan indbringe dig en indrammet originaltegning af Podkat, hvis du skriver den bedste podcastanmeldelse. Medvirkende: Jacob Ege Hinchely, Elias Eliot og Erik B. Jørgensen Vært og tilrettelægger: Susanna Sommer.

Andre udsendelser

P1 podcaster - Fans, nørder og popkulturel passion

Engang sad man og nørklede med sine idoler for sig selv eller sammen med et par venner - memorerede hvad der var på B-siden eller fandt en sjælden bootleg-optagelse i en engelsk musikbutik. I dag laver man en podcast. P1 podcaster handler om alle de fanpiger og -drenge, der sender deres helteanalyser og kærlighedserklæringer ud i verden - hvad enten det handler om superhelte, the Simpsons, TV-serien Lost eller et andet af popkulturens idoler. "Det er blevet mere accepteret at være en nørd og gå passioneret op i noget. Når man er på date fortæller man måske ikke som det første, at man har en Harry Potter-podcast. Men det er okay at fortælle det på et tidspunkt", siger Amalie Hermansen og Nanna Bille Cornelsen, der laver 'Harry Pottcast', hvor de gennemgår hele fortællingen om den lille bebrillede troldmand med det lynformede ar i panden, kapitel for kapitel. I England er podcasten Song By Song igang med et lignende projekt. Deres emne er sangeren Tom Waits og hans lange discografi, og i øjeblikket er de to værter igang med 8. sæson. The Baker Street Babes er en podcast om Sherlock Holmes og alt hvad der rører sig omkring fiktionens mesterdetektiv. De fortæller om filmversioner, memorabilia og teateropsætninger, dykker ned fortællingerne ud fra et kønsperspektiv eller belyser sammenhængen mellem Sherlock og Shakespeare. Og så er der The Gilmore Guys, som i hver episode fortæller om et afsnit af den populære TVserie Gilmore Girls, der handler om det speedsnakkende mor-datter-par med de fedtede spisevaner i den lille by Stars Hollow. Lucia Odoom fra Politikens poptillæg forklarer hvorfor man skal hylde det at være en fan og hvordan 70ernes amerikanske zine-kultur, hvor man lavede små hjemmeproducerede magasiner, har påvirket dagens fanpodcasts. Find dagens podcasts her: Harry Pottcast: http://aasr.dk/series/harry-pottcast/ Song by Song: http://www.songbysongpodcast.com/home/ Baker Street Babes: http://bakerstreetbabes.com/ Gilmore Guys: http://www.gilmoreguysshow.com/ Medvirkende: Lucia Odoom, Amalie Hermansen og Nanna Bille Cornelsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - skumringspimper, ord og reformation

Fortællingen om hvordan en lysindretning kom til at hedde en skumringspimpe, kan du høre i udsendelsen, hvor jeg også møder Kirsten Marie Øveraas og Néné La Beet, der laver sprogpodcasten 'Godt Ord'. De synes der er alt for meget brok i sprogdiskussionerne og vil istedet gerne formidle sprogglæde og ordopdagelseslyst. I podcasten fortæller de blandt andet om hvordan sproget opretholder magtrelationer, hvor mange synonymer 'slyngel' har og hvor ordet 'fuck' egentlig kommer fra. Hør Godt Ord: http://godtord.podbean.com/ I år er det 500 år siden Luther slog de 95 teser op på kirkeporten i Wittenberg, og i Danmark bliver reformationen fejret og fortalt med foredrag, koncerter, teater, udstiller - og en podcast. Jens Oddershede, formand for Præsidiet for Reformationsjubilæet fortæller, at podcasten skal tiltrække et yngre publikum og forklarer hvorfor det stadig er vigtigt at tale om reformationen. Og så tager jeg ind til reformationskirken på Nikolaj Plads i København, hvor de to podcastproducenter Anders Olling og Hans Erik Havsteen fortæller om podcasten og om hvordan de stadig ser masser af tro og religion i Danmark - den udfolder sig bare ikke i kirkerne. Hør Kongerækkens reformationspodcast i fire afsnit: http://luther2017.dk/om-reformationen/podcast/ Medvirkende: Kirsten Marie Øveraas, Néné La Beet, Jens Oddershede, Anders Olling og Hans Erik Havsteen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - den forsvundne fitnessguru og dobbeltmordet

Man skal forestille sig noget a la Ole Henriksen på speed. En mand med et pur af rødbrunt hårkrus om det solbrændte ansigt, og som regel iført meget korte stærktfarvede shorts og en matchende tanktop med glitrende Swarovski krystaller. Richard Simmons er en flamboyant skikkelse i amerikanske popkultur, og han har siden 70erne skabt en indbringende forretning på vægttabsmetoder og fitness. P1 podcaster handler i dag om podcasten Missing Richard Simmons, der er lavet af Simmons ven Dan Taberski. Ingen har nemlig hørt fra fitnessguruen i 3 år og han svarer hverken telefon, dørklokke eller mail. Teorierne er mange: Bliver han holdt som gidsel, er han udsat for sort magi, har han en depression pga sin hunds død, er han ved at gennemgå en kønstransformation...eller har han måske bare trukket sig væk fra verden? Udsendelsen ser blandt på hvad man kan tillade sig, når står med en historie, der er så god, at den får det til at krible hele vejen op og ned ad fortællingsnerven. Hvor dybt må man grave i folks privatliv, når de ikke selv har sagt ja til at være med? Hvad må man sige om folks personligheder, sygdomme, handlinger eller opvækst? Og hvor meget kan man spekulere i hvad der er sket og hvem, der har gjort hvad? Det er også overvejelser som holdet bag den nye DR-podcast Dobbeltmordet hele tiden bliver konfronteret med - selv om deres hovedpersoner blev myrdet i 1948. Podcasten undersøger de mange teorier, der gennem årene er opstået om mordene. De har bedt offentligheden om hjælp til opklaringen, og taler med mennesker, der har brugt år på at sætte sig ind i sagen. Og for dem er både forbrydelsen og hovedpersonerne i høj grad stadig levende. Hør Missing Richard Simmons: https://www.missingrichardsimmons.com/. Læs anmeldelsen i Wired: https://www.wired.com/2017/02/making-richard-simmons/. Hør Dobbeltmordet: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/dobbeltmordet Medvirkende: Julie Thing. Vært Susanna Sommer.

P1 podcaster - Videnskab i lyd

I dag drager P1 podcaster ud i videnskabens verden - derude hvor ting kan måles og vejes, de mindste bygggested bliver studeret og hvor det bugner med gode fortællinger. Jeg kaster et blik tilbage på de allerførste podcastdage og fortæller om en af de mest populære amerikanske podcasts - Radiolab. Komponisten og dokumentaristen Jad Abumrad har fundet sammen med den ældre videnskabsjournalist Robert Krulwich i et knarvoren radiokærlighedsforhold og de har udviklet et timelangt naturvidenskabeligt program. Radio som man sjældent hørt magen til. Det er tilbagelænet, stramt, sjovt, musikalsk, nørdet, formidlingslystent, uforudsigeligt og fyldt med fascinerende historier. Lyt til Radiolab her: http://www.radiolab.org/ Du kan også høre om ny dansk podcast, som Jais Baggestrøm Koch producerer for hjemmesiden videnskab.dk. Han er konservatoriestuderende og journalistuddannet - og synes at musik, sprog og lyd går op i en højere enhed, når han laver podcasts om alt fra internettets mørke kryptomarkeder og ålegræs til HPV-vaccine og salamiforskning eller undersøger om voksne ville blive traumatiserede af at blive født. Hør Videnskab.dks podcast her: http://videnskab.dk/s?query=podcast&f[0]=created%3A2017 Medvirkende: Jais Baggestrøm Koch. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Voksen ABC og Jonathan Safran Foer

Champagne, courage og chance var mine bud på en håndfuld voksenord med C, da jeg mødte Rachel Lewin Rukov og Cecilie Falgren Rubini - kvinderne bag den nye podcast Voksen ABC. De sætter bogstav for bogstav ord, undren, overvejelser og personlige historier på livet, som det former sig, når man har etableret sig med børn, realkredit, arbejde og kærlighed. I de foregående epiosder har ordene på disken blandt andre været angst, alenetid, afmagt, ansvar, børn, bryster, beslutninger og bagklog. Og det har resulteret i associationsdiskussioner og personlige fortællinger om alt fra fertilitet og uønsket hårvækst til vodkatamponer og parforholdskriser. Og i dagens udsendelsen taler vi blandt andet om hvorfor de helt almindelige historier fra hverdagen er vigtige at dele og om hvorfor det er svært at være voksen. Find Voksen ABC her: https://itunes.apple.com/dk/podcast/voksen-abc-podcast/id1202819406?mt=2 Du kan også møde den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer i dagens udsendelse. I hans seneste bog er hovedpersonen Jacob ivrig podcastlytter, fordi det giver mulighed for at give historien ekstra dybde. Og så anbefaler Foer en håndfuld podcasts, som efter hans mening helst skal høres mens man går, fordi det giver en helt særlig indsigt at bevæge sig gennem viden. Du kan høre romanpersonen Jacobs - og Jonathan Safran Foers - yndlingspodcast her: Hardcore history: http://www.dancarlin.com/ Radiolab: http://www.radiolab.org/ Invisibilia: http://www.npr.org/podcasts/510307/invisibilia Reply all: https://gimletmedia.com/reply-all/ 99% invisible: http://99percentinvisible.org/ Medvirkende: Rachel Lewin Rukov, Cecilie Falgren Rubini og Jonathan Safran Foer. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Røverradio og kolde sager

"Mina, der er sket noget mærkeligt! Jeg har fået følelser...". Sådan sagde en af Røverradioens nye medlemmer til redaktør Mina Hadjian et stykke tid efter han begyndte at lave radio. Røverradioen er norsk fængselsradio, der hver uge sender historier om fængselslivet til indsatte - og udsatte, som de kalder alle os udenfor fængselsmurene. Radioen er et både et resocialiseringsprojekt, som lærer de indsatte at have et arbejde og lader dem finde deres egen stemme, og så er det også et forsøg på at give det omgivende samfund nogle andre og mere nuancerede billeder af de kriminelle og det liv, der udfolder sig i cellerne. Røverradioen fik i 2015 en af de norske Prix Radio-priser for deres udsendelser. En af "røverne" er Alex, som har været med siden Røverradioen begyndte at sende i 2014. Dengang sad han i Oslo Fængsel, men nu bor han i en overgangsbolig og arbejder i Røverhuset, som er det mediehus, der producerer radioudsendelserne. Han synes, at radioarbejdet har forandret ham: "Jeg er blevet mere reflekteret - før kastede jeg mig bare ud i hvad som helst, det gør jeg ikke mere". I programmet fortæller jeg også om podcastene Criminal og Someone knows something, der forsøger at opklare "kolde sager" og du får en lytteranbefaling af den engelske podcast Short Cuts. Medvirkende: Mina Hadjian og Alex fra Røverradioen og Julie Thing Vært: Susanna Sommer. (Sendt første gang 7. marts 2016).

P1 podcaster - Sexsalonen

Kate Lis laver podcasten Sexsalonen, hvor man blandt andet kan møde markante skikkelser fra de københavnske sexmiljøer og høre diskussioner om sexpositiv feminisme eller homofobi. Det hele foregår over en flaske god portvin og samtalerne begynder absolut ikke med blomsterne og bierne: "Jeg hader 'Bubberjournalistik'. Altså den måde meget radio og tv om sex bliver lavet, hvor der tramper en eller anden forudsætningsløs vært rundt og spørger dumt 'Hvad er det I laver - det forstår jeg ikke...'. Jeg synes det er spændende at komme et spadestik dybere og det er også der jeg har en force, fordi jeg selv er en del af miljøet. På den måde kan jeg give lytterne indblik i nogle verdner, som man ellers ikke har adgang til", forklarer Kate Lis Hør Sexsalonen her: http://www.lust.dk/blogs/sexsalonen I udsendelsen taler vi desuden om en række udenlandske podcasts om sex, køn og krop: I snart 10 år har den gavflabede og empatiske klummeskribent og vært Dan Savage besvaret lytternes sexspørgsmål i podcasten Savage Lovecast: http://www.savagelovecast.com/ Podcasten The Rialto Report bringer interviews med ikoniske skikkelser fra the golden age of ponography i 70ernes USA. http://www.therialtoreport.com/category/podcasts/ Podcasten The Heart skriver om sig selv: En podcast om intimitetens terror og triumfer, det velsignede og banale ved at være forelsket og hjertets vilde diversitet. Hør The Heart her. http://www.theheartradio.org/ Medvirkende: Kate Lis. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Elsk mig!

En kvinde bliver jaloux på en abe; en franskmand og en amerikaner forelsker sig over Google Translate og to robotter skændes poetisk. Love Me er en ny canadisk podcast om alle de rodede relationer og vores komplicerede forhold til de andre. Love Me blander virkelighed og fiktion og producenten Mira Burt-Wintonick fortæller om at lede efter en undskyldning for at udfritte sine omgivelser om forelskelser, forældreskab og forholdsfrygt og om fascinationen af radiofiktionen, hvor man kan skære historien så den sidder lige i skabet og får lytteren til at forstå noget nyt om sig selv. Hør Love Me her: http://www.cbc.ca/radio/loveme Og så er der en lytteranbefaling af Love+Radio - en podcast med stærke karakterer og musikalsk fortælleteknik. Blandt andet i historien om kvinden, der lavede en mindeside om de døde dyr, hendes katte kom slæbende hjem med og mødte en mand, der mente, at hendes tis måtte smage af honning og gerne ville betale 250 dollars for en smagsprøve. Du kan høre Love+Radio her: http://loveandradio.org/ (Sendt første gang 13. juni 2016) Medvirkende: Mira Burt-Wintonick og Morten Narvedsen. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - Aarhus by night og Sintras dejlighed

Over husene på Fredens Torv i Aarhus strækker 12 hvide lyssøjler sig langt op i den disede aftenhimmel. De er en del af af kulturhovedstadsfejringen, der finder sted et par dage senere, og Aarhus 2017s vækstlagspulje Off Track har også givet støttekroner til den byhistoriske podcast 'Aarhus i ørerne'. "Temaet i kulturbyåret er 'gentænk', og der sker jo rigtig mange ting i Aarhus lige nu. Man bygger nyt og tænker om, og jeg tror, at i en proces, hvor man gør det, så er det vigtigt også at huske på historien, for det er den der binder os sammen og skaber fællesskab over tid. Og det historiske perspektiv kan hjælpe os med at finde ud af hvad vi vil med byen i fremtiden.", forklarer Lene Grønborg, der producerer 'Aarhus i ørerne' i samarbejde med stadsarkivet. Der er en ny episode med Aarhusfortællinger lige på trapperne, og du kan høre podcasten her: https://soundcloud.com/arhusioererne 2977 kilometer syd for Aarhus ligger den portugisiske by Sintra, hvor lydkunstneren Hans Sydow har gået tur H.C.Andersen i hånden. Lydvandringen'Jeg kan huske Sintras dejlighed' består af H.C.Andersens rejsebeskrivelser fra 1866 læst af skuespilleren og sangeren Ulle Bjørn Bengtsson og et lydlandskab, der får lytteren til at føle stedet: "Sintra er en gammel kongeby og den er på Unescos verdensarvsliste, og det kan man godt forstå. Det er som at går rundt i en tidslomme eller et eventyr", forklarer Hans Sydow. "Det særlige ved H.C.Andersens beskrivelser af Sintra er, at byen ikke har forandret sig særlig meget og derfor er det sjovt at gå rundt i byen med ham som en nøgtern og sansende rejsefører". Lydvandringen ligger i app'en 'Jeg kan huske' og den er GPSstyret, så lydfortællingerne folder sig ud, mens man vandrer gennem landskabet. 'Jeg kan huske Sintras dejlighed' har premiere i begyndelsen af marts i forbindelse med en stor H.C.Andersen-konference i byen. Hvis man ikke lige er i Sintra, så kan man allerede nu lytte til et remix af lydvandringen her: https://soundcloud.com/sydow-dk/jeg-kan-huske-sintras-dejlighed. Medvirkende: Lene Grønborg og Hans Sydow. Vært: Susanna Sommer.

P1 podcaster - ARRVLS og familien Al Hosare

Den amerikanske podcast ARRVLS handler om de transformative øjeblikke i menneskers liv - fra de store tab og fantastiske møder til skæbnesvangre tilfældigheder eller livsomvæltende beslutninger. ARRVLS bliver lavet af Jonathan Hirsch, som gerne vil udforske migration, transformation og forandring i sine fortællinger, som spænder lige fra investeringsrådergiveren, der endte som tangodanser på Manhattan til kvinden, der sidder i et lillebitte fly, da propellen stopper 700 meter over jorden. Jonathan Hirsch begyndte at lave podcasten, da han selv stod midt i en livskrise og i et interview i The Guardian siger han blandt andet, at han har brug for forandringshistorierne: "Forhåbentlig vil hver af dem gøre det mere klart for mig, hvad det er der sker i de øjeblikke, hvor du ikke ved, hvad det næste skridt i dit liv er". Hør ARRVLS her: http://www.arrvls.com/arrvls-podcast/ Du kan også høre om den nye DR podcast 'Familien Al Hosare'. Den handler om de tre søskende Samar, Sami og Ahmad, som flygtede fra Syrien, da deres far blev skudt. I dag bor de i Gentofte, har fået opholdstilladelse og er i fuld gang med at skabe sig et nyt liv i Danmark. P1 Morgen-journalisten Camilla Due-Frederiksen har produceret podcasten, hvor man i 7 episoder følger familien og deres drømme og udfordringer, møder deres frivillige netværksperson, læreren i folkeskolens modtageklasse og den ene brors danske ven eller er med ved middagsbordet og i den nye lejlighed. Hør Familien Al Hosare her: http://www.dr.dk/radio/drpodcast/serier/familien-al-hosare Medvirkende: Camilla Due-Frederiksen. Vært: Susanna Sommer.