Stedsans

ProgramInfo

Stedsans: Dragende og opdragende

Sendt: DR P1, 21 Nov. 2013, Start kl. 10:03 - Slutter 01:00

I udkanten af Skanderborg ligger en bygning, som med sin form opdrager den der færdes i den. Den hedder Audonicon og uddanner lærere til Rudolf Steiner skoler. Vært og tilrettelæggelse: Claus Berthelsen.

Andre udsendelser

Stedsans: På vej mod de evige radiobølger 2

I den allersidste Stedsansudsendelse finder de to værter stranden med de evige radiobølger og sætter sig på et par kampesten for at skrive det brev, der skal med i flaskeposten. På vejen har de både passeret kysseskoven og kørt forbi en skrænt med havudsigt, hvor udlængslen engang fik næring af Oslofærgens lyshav ude på Øresund. Værterne ser tilbage på 7 år med barfodsradio, stedhistorier og et væld af gode fortællere fra hele landet. I denne uge er der blandt andet genhør med et fyrtårn, en gasbeholder, en nedlagt højskole og en dal med sommerfugle. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer og Claus Berthelsen.

Stedsans: På vej mod de evige radiobølger 1

Bilen er pakket med klip fra alle årene og en flaskepost til eftertiden - den 1. oktober lukker Stedsans og de to værter drager derfor ud for at finde de evige radiobølger. Det bliver en biltur, der strækker sig gennem to programmer, forbi et par barndomshjem og ud på små snirklede veje i Nordsjælland. Værterne ser tilbage på 7 år med barfodsradio, stedhistorier og et væld af gode fortællere fra hele landet. I denne uge er der blandt andet genhør med en bidsk haj, en svømmende hest og verdens første pornobiograf. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer og Claus Berthelsen.

Stedsans: BGK

BGK betyder Billedkunstnerisk GrundKursus og tilbyder unge i alderen 15-25 år en grunduddannelse i billedkunst. En af landets BGK-uddannelser har hjemme i Ringsted, hvor man i den kommende sæson flytter ind i nye lokaler på den nedlagte kaserne. Stedsans ser blandt andet på den gamle gymnastiksals baderum, der skal være med til at danne rammen om unge menneskers søgen efter den indre kunstner. Medvirkende: afdelingsleder Astrid Winsløw Hammer.

Stedsans: Baronessens natur

Mandshøje skræpper duver i vinden ved den lille dam, en dompap synger i et af de kolossale bøgetræer og i skærehaven bugner bedene af farvestrålende sensommerblomster, der bliver bundet i dramatiske buketter - helt i baronessens ånd. Stedsans vandrer gennem Rungstedlunds haver og den vilde skov og fortæller historien om Karen Blixen som naturmenneske, fugleelsker og økologisk foregangskvinde. Medvirkende: Museumsdirektør ved Karen Blixen Museet Cathrine Lefebvre og bestyrelsesmedlem Bent Møllmann Jürgensen Tilrettelæggelse: Susanna Sommer

Stedsans - Fyrværkeriparken

I år er det 10 år siden at Kolding-forstaden Seest blev landskendt, da den lokale fyrværkerifabrik brændte og en hel sæsons fyrværkeri sprang i luften. Ulykken skabte momentant kaos i byen, beboere måtte evakueres, huse udbrændte og flere hjem blev beskadiget som følge af eksplosionernes trykbølger. De evakuerede samledes på en af byens skoler og samtidig med at ulykken skabte en stemning af utryghed, så blev den også basis for et fornyet fælleskab i Seest. Det fortæller Rie Rasmussen som er aktiv i den lokale borgerforening. Borgerforeningen blev til på baggrund af fyrværkeriulykken, og her 10 år efter udkommer den stadig med initiativer, som skal binde borgerne sammen. Både dem i Seest og dem i resten af Kolding kommune. Fyrværkerigrunden har ligget tom siden ulykken i 2004, men i denne tid gøres der forberedelser til at bygge 3600 kvadratmeter boligbyggeri på stedet, som fremover skal hedde FyrværkeriPARKEN. Byggeriet er resultatet af en konkurrence Ministeriet for by- bolig- og landdistrikter udskrev i 2012, med det ønske at få skabt fremtidens bæredygtige, almene boliger. Lejerbo, Kolding er bygherre, og ifølge formand Bent Jacobsen bliver det især den sociale bæredygtighed, der skal i centrum. Fyrværkeriparken skulle gerne blive et omdrejningspunkt i bestræbelsen på at samle borgere på tværs af boligformer og andre sociale skel. Medvirkende: Rie Rasmussen, Seest Borgerforening og Bent Jacobsen, formand for Lejerbo, Kolding

Stedsans: Karin i Brugsen

For enden af kassens indkøbsbånd står der en hvid og en grøn sparegris, så de handlende i Brugsen i Hellested kan give et par kroner til forsamlingshuset eller købe en reklamestreamer for den nyoprettede friskole. I den lille stevnske by er Brugsen meget mere end et indkøbssted, de kalder det byens hjerte og der regerer Karin. Det er hende man ringer til når man har brug for gode råd til en opskrift, hun holder styr på byens foreninger og udlejningsnøglen til forsamlingshuset, hjælper med teksten på et lykønskningskort eller modtager bestilling og stiller varerne udenfor, hvis man ikke kan nå hjem fra arbejde inden lukketid. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer Medvirkende: Brugsuddeler Karin Hansen og Niels Juul Jensen, formand for Brugsforeningen i Hellested

Stedsans - Det grønne tag

ØsterGRO ligger på Østerbro i København. På et tag i en af hovedstadens mest sten- og asfaltdominerede bydele er anlagt 600 kvadratmeter mark, hvor der vokser kartofler, basilikum, lilla glaskål og mange andre økologiske madvarer. Det er landets første bylandbrug. Medvirkende: Kristian Skaarup og Livia Urban Swart Haaland.

Stedsans: Luftfotopuslespillet

Rundt om i Danmark sidder 600 mennesker ved computeren og kigger på gamle kort og på fotografier af gårde og husmandssteder. Luftfotografierne skal placeres på de korrekte adresser og det kræver landskabsdetektiviske evner at få bondegården udenfor Sæby lagt det rigtige sted på kortet. Indtil videre er 261.341 af Det kongelige Biblioteks Luftfotosamling blevet digitaliseret og lagt på http://www.kb.dk/danmarksetfraluften og de flittige brugere mangler kun at indplacere 15.000 billeder. Nede under hvælvingerne på det gamle kongelige bibliotek står arkivkasserne på række og geled. Der er 3,7 millioner billeder i samlingen og de er primært taget i 50erne og 60erne, hvor enhver bonde med respekt for sig selv havde et luftfoto af ejendommen hængende i stadsstuen. De sort/hvide billeder blev håndkoloreret og vasketøjssnoren eller møddingen blev retoucheret væk. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer Medvirkende: Mette Colding Dahl, Forskningsbibliotekar.

Stedsans: Kort til forlystelserne

I USA kan man ikke tegne løverne mens de spiser eller jager og de stier, der er velegnet for gangbesværede, skal markeres tydeligt med blå prikker. I København er rutsjebanens 100 års fødselsdag og dens nye tinder årets nyhed og derfor er kortet over haven blev opdateret, så bjergbanen fylder 3 gange så meget som sidste år. Martin Schwartz og Mads Berg fra firmaet Visualmaps har et af verdens mest specialiserede jobs - de tegner kort til zoologiske haver og forlystelsesparker. Det er illustrerede kort, der både skal give overblik og fange havens stemning. Tilrettelæggelse: Susanna Sommer Medvirkende: Mads Berg og Martin Schwartz, Visualmaps

Stedsans: Klangen af bronze

De findes i tusindtal i det danske landskab, i en udstrækning, så man faktisk altid har mulighed for at høre dem klinge. Det er klokker eller klokkespil. Smuk, syngende bronze som giver lyd fra kirker, slotter og herregårde. I små 100 år har Thubalka i Vejle arbejdet med klokker og klokkespil. Både med helt nye klokker og med restaurering af eksisterende værk og spil. Det er på ingen måde en trist beskæftigelse, selvom klokker faktisk altid klinger i mol. Medvirkende: Henriette og Boas Nielsen, Per Østergaard.