Verden ifølge Gram

ProgramInfo

Verden ifølge Gram: Aung San Su Kyis Burma

Sendt: DR P1, 14 Feb. 2017, Start kl. 09:05 - Slutter 09:59

Burmas folkekære leder, Nobel-pris-modtageren og demokratiforkæmperen Aung San Su Kyi har fået ridser i lakken efter sit første år som leder af nationen. Hun tøver med at tage afstand fra overgreb mod Burmas muslimske mindretal, men står også midt i en kæmpe omstilling fra militærstyre i et af verdens fattigste lande. Vært: Steffen Gram.

Andre udsendelser

Verden ifølge Gram: Det nye gamle NATO

NATO prøver at genfinde sin rolle i forsvaret af Europa. Forsvarsalliancen har igen rettet sine øjne mod Rusland efter præsident Putins truende adfærd. Men hvad er det for et NATO, der skal genopfinde sig selv efter at USA's præsident Trump har sagt at forsvarsalliancen er forældet og for dyr. I denne uge deltager han i NATOs topmøde i Bruxelles. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Iran vælger præsident

Irans præsident Rouhani blev valgt i 2013 på et løfte om økonomisk fremgang efter ophævelse af de økonomiske sanktioner - mod at opgive landets atomprogram. Det går også bedre, men alle sanktioner er ikke ophævet og den brede befolkning mærker ikke meget til fremgangen, så den moderate Rouhani kan ikke være sikker på genvalg i denne uge. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Macrons Frankrig

Emmanuel Macron er Frankrigs nye præsident, og dermed kommer der unge og friske kræfter til Elyséepalæet. Frankrig bliver ikke et nyt Brexit, men hvad er det for et samfund Macron vil skabe - og hvad har præsidentvalget gjort ved Frankrig. De gamle partier står afpillet tilbage, Marine Le Pens højrefløj er styrket og til juni går en splittet nation til parlamentsvalg. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Sangen fra Ukraine

Melodi Grand Prixets stjernedrys vil regne over Kiev, når det bliver afholdt i det krigshærgede land i næste uge. Men sangene kan ikke skjule Ukraines elendige økonomi, korruptionen, reformer i slowmotion - og den fortsatte konflikt med Rusland i de østlige egne og på Krim. Vestlige donorer står over for store beslutninger - og venter på, hvad Trump vil stille op med Ukraine. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Trumps første 100 dage

Donald Trump vandt præsidentvalget på løfter om at rydde op i Washington og gøre Amerika stort igen. Men foreløbig har han fået flere nederlag end sejre - og tilfredsheden med Trump er historisk lav. Han har hverken ændret Obamacare, fundet penge til muren til Mexico eller fået regeringen til at fungere. Men Syriens Assad har oplevet, at Trump er parat til at bruge våben. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Ja til Erdogan

I Tyrkiet har vælgerne besluttet at give præsident Erdogan langt mere magt. Men hvad betyder det for hans politiske modstandere, som allerede er blevet fængslet og fyret i titusindvis. Nationen er dybt splittet. Og hvad betyder det for Erdogans forhold til omverdenen. Tyrkiet er stadig medlem af NATO og vigtigt i forhold til Europa og udviklingen i Syrien. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Putin udfordres

Præsident Putin har haft kæmpe opbakning fra befolkningen, vist handlekraft i Syrien og Ukraine og arbejdet på at få et godt forhold til USA's præsident Trump. Men nu er det hele måske ved at vende. Trump har bombet Putins allierede i Syrien, og derhjemme stod Putin forleden pludselig over for store demonstrationer mod korruption - især de unge er utilfredse og tør sige fra. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Truslen fra Nordkorea

Nordkorea står højt på dagsordenen når Kinas præsident Xi Jinping i denne uge holder topmøde med USA's Donald Trump i Florida. For Nordkoreas leder Kim Jong Un fortsætter med at provokere sin omverden med afprøvning at kernevåben og langtrækkende raketter. Nordkorea truer fred og sikkerhed i Asien og selv Kina er nu ved at miste tålmodigheden. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Hvad nu Europa

Det gør ondt at blive skilt. Der opstår en tomhed, som tager tid at fylde ud. Så når Theresa May sender skilsmissepapirerne til EU står både briter og de 27 EU-lande over for en ukendt fremtid. Briterne vil søge ud i verden, siger de - hvis nationen hænger sammen. Og de 27 lande i EU skal genopfinde sig selv i kølvandet på migrant- og finanskrise- og populistiske politikere, som også vil skilles fra EU. Vært: Steffen Gram.

Verden ifølge Gram: Der er noget galt i Sverige

Bandekonflikter, stribevis af uopklarede mord og kriminalitet i utilgængelige og lovløse indvandrermiljøer. Stockholm og Malmö kaldes også for Nordens Chicago - og USA's præsident Donald Trump bruger Sverige som skræmmebillede og konsekvens af hæmningsløs indvandring. Men er det også RIGTIGT hvad vi hører om Sverige. Vært: Steffen Gram.