Mennesker og medier: Lyd i ørerne | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Lige nu på P1
P1 Morgen 06:07 - 09:05
Lige nu på P2
Grammofon 06:05 - 07:05
Lige nu på P3
Go' Morgen P3 06:04 - 09:04
Lige nu på P4
Radioavisen 06:00 - 07:00
Lige nu på P5
P5 Morgen 06:05 - 10:03
Lige nu på P6 Beat
P6 Beatet 05:03 - 07:05
Lige nu på P7 Mix
P7 MIX 05:03 - 07:05
Lige nu på P8 Jazz
P8 JAZZ 05:03 - 07:05
Lige nu på Nyheder
Radioavisen 06:05 - 07:00
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 27. okt. 2017 kl. 09:05

Mennesker og medier: Lyd i ørerne

Sendt første gang d. 23. dec. 2016 kl. 09:05

Podcast-bølgen fortsætter med at rulle frem for fuld kraft, men udgør dog stadig kun få procent a...

Podcast-bølgen fortsætter med at rulle frem for fuld kraft, men udgør dog stadig kun få procent af den samlede radiolytning. Producent Susanna Sommer fra Lydguru og "P1 Podcaster" diskuterer tendenser og eksempler med Radio24syv's Søren Hugger Møller og podcastredaktør Katrine Hornstrup Yde fra Politiken.
DR-vært laver reklame: Make-up, boligindretning og julegaveidéer er blandt ingredienserne, når P3-vært Cathrine Wichmanns skriver på sin blog. Og det må hun gerne, så længe der ikke er penge i anbefalingerne af en række produkter. Redaktionschef Christian Ottenheim forklarer hvorfor.
Terrorbilleder i tv: Da en mand under høje råb tidligere på ugen skød den tyrkiske ambassadør i Tyrkiet, gik billederne verden rundt. Også DR viste dem, selv om det tidligere i år blev besluttet ikke at vise billeder, der kan "inspirere andre tosser", som nyhedsdirektør Ulrik Haagerup udtrykte det.
Vært og producent: Kurt Strand.

Indslag

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: Farvel til autoriserede smagsdommere?

20. okt. 2017 kl. 09:05
Traditionelle anmeldelser af bøger, film og teater er under pres. Ifølge en opgørelse i Informati...
Traditionelle anmeldelser af bøger, film og teater er under pres. Ifølge en opgørelse i Information er mængden i fem store aviser skåret med 34 procent de seneste ti år. Og nye medier som Føljeton og Zetland bruger slet ikke plads på traditionelle anmeldelser. Men hvorfor? Hvilken rolle spiller anmeldelser overhovedet i dag for formidling af kunst og kultur? Kulturforbrugerne har i vid udstrækning overtaget med deres eget smagsdommeri på sociale medier... Informations kulturredaktør Katrine Hornstrup Yde, Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen og Føljetons chefredaktør giver bud på anmelderiets fremtid.
Litteratur i tv: Der er langt fra monopoltidens lange, dybe og røgfyldte forfattersamtaler til "Vild med bøger", DRK's nye og længe ventede litteraturprogram. Livsstilsekspert Flemming Møldrup er vært og kalder sig selv "en begejstret læser". Ansvarlig for programmet er Ida Holten Ebbesen, og hun fortæller om valg, fravalg og disciplinen litteratur på tv.
Notits-terror i Somalia: Flere end 300 dræbte og over 400 sårede ved sidste weekends blodige terrorangreb i Mogadishu endte som notitser og 30-sekunders indslag i danske medier. Ingen fandt de gule breaking-bjælker frem, sendeflader blev ikke ryddet og korrespondenterne blev hjemme. Henrik Thomsen, udlandsredaktør på Jyllands-Posten, forklarer, hvorfor terror et fjernt, afrikansk land ikke bliver prioriteret.
Journalist-drab på Malta: Mandag blev den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia dræbt af en bilbombe. Hun var kendt for en særdeles regeringskritisk blog, Panama Papers-afsløringer og desuden en vigtig kilde og medvirkende i den danske dokumentarfilm "Det store europæiske cigaretmysterium", som bliver vist på DR2 i den kommende uge. Mikael Bertelsen - som har lavet filmen sammen med sin Radio24syv-kollega Mads Brügger - blev chokeret over nyheden om drabet på Galizia. Og undrer sig over, at den slags kan ske i et EU-land.
Twitter som nyhedskilde: Når USA's præsident Donald Trump tweeter, bliver det næsten altid til tophistorier i amerikanske medier. Og hans tweets er ikke til at komme uden om, konkluderer New York Times efter grundig intern debat.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Trump trumfer medierne

13. okt. 2017 kl. 09:05
De fleste amerikanske medier bør gi' en undskyldning, for det var i høj grad dem, som skabte Dona...
De fleste amerikanske medier bør gi' en undskyldning, for det var i høj grad dem, som skabte Donald Trump. Det mener Jeff Jarvis, journalist og professor på The City University i New York. Han efterlyser metoder, der kan modvirke den manipulation af medierne, som den amerikanske præsident jævnligt orkestrerer. Heller ikke Martin Burcharth, Informations USA-korrespondent, er imponeret af sine amerikanske kolleger - hverken i valgkampen sidste år eller nu, hvor Trump snart har været ved magten i et år.
Opvarmning til medieforhandlinger: Efter at have haft "antennerne ude" blandt mediebrugere - f.eks. børn, gymnasieelever og pensionister - rundt om i landet er kulturminister Mette Bock klar til at sætte gang i de forhandlinger, der bl.a. handler om hvad DR skal og ikke skal. Men selv om hun har lyttet til et væld af input, er hun i de kommende forhandlinger bundet af sine egne og regeringens ønsker om et "mere fokuseret" DR og om mindre licens.
Journalist satser hele butikken: En tidligere fyrmesterbolig på Møn er skriveværksted, markedsføringsafdeling og forsendelseskontor for journalist Bo Østlunds énmandsvirksomhed. I denne uge er han aktuel med samtalebogen "Modne kvinder", hvor 24 kendte fortæller om livets patina. Østlund står selv for hele processen, når han laver "journalistik med stift bind" og med bl.a. busreklamer i december "satser han hele butikken".
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Politikere vil ha' mere taletid

6. okt. 2017 kl. 09:05
For mange afbrydelser, for lidt tid og ingen plads til nuancer... Medierne jagter forargelse i st...
For mange afbrydelser, for lidt tid og ingen plads til nuancer... Medierne jagter forargelse i stedet for oplysning, mener socialdemokraten Tine Bramsen. Og derfor er det med god grund, hvis politikere selv bestiller og betaler for interview. Journalistforbundets formand Lars Werge afviser kritikken. Men han vil gerne i dialog med Bramsen - og de to mødes over en kop kaffe i Mennesker og mediers studie.
YouTube sletter vigtige videoer: Tusindvis af optagelser fra borgerkrigen i Syrien er blevet fjernet for at bekæmpe ekstremisme og vold på nettet. Men samtidig kan f.eks. beviser for blandt krigsforbrydelser være gået tabt, lyder kritikken fra flere internationale NGO'er. Simone Molin Friis, Ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab i København vurderer betydningen af YouTube-videoerne og den kamp om historien, der udspiller sig. Og hun diskuterer de sociale mediers betydning med Michael S. Lund, Mellemøstkorrespondent i DR.
For mange detaljer i Kim Wall-sag? Der er ikke sparet på detaljerne i den seneste tids dækning af sagen om en dansk ubådsejer og den dræbte svenske journalist Kim Wall. Men gik medierne for vidt i jagten på sensation, fascination og drama? Dét blev diskuteret, da chefredaktørerne Poul Madsen fra Ekstra Bladet, Pia Rehnquist fra Sydsvenskan og Katrin Säfström fra Kvällsposten mødtes til en både konkret og principiel etik-debat i Malmø onsdag aften.
Ny P3-profil: Mere seriøsitet, aktualitet og public service er nogle af nøgleordene i en "ny retning", der skal stoppe lytterflugten fra P3. Steffen Raastrup, ny P3-chef, sætter ord på strategien, der ifølge en kritiker er "sidste udkald". Flere mediepolitikere mener nemlig ikke, at P3 har nogen berettigelse i DR-familien.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Ny blæst om lærerkonflikt

29. sep. 2017 kl. 09:05
Medierne svigtede fatalt, da folkeskolelærerne i 2013 blev lockoutet af kommunerne. For ifølge Da...
Medierne svigtede fatalt, da folkeskolelærerne i 2013 blev lockoutet af kommunerne. For ifølge Danmarks Lærerforening blev selv oplagte spor ikke fulgt, da mistanken om et planlagt regeringsindgreb bredte sig. Ny bog kortlægger forløbet og rejser ny tvivl om en "fortalelse" i et Politiken-interview med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i december sidste år. I bogen siger centrale kilder i og omkring regeringen nemlig, at et indgreb i lærerkonflikten blev besluttet allerede i 2012 - oplysninger, som i marts 2013 blev mere end antydet i et 21 Søndag-indslag på DR1. Men som derefter på mystisk vis forsvandt fra mediernes dagsorden...
Genvej til Generation Smartphone: Det snart 60 år gamle teenage-magasin "Vi Unge" dropper halvdelen af sine udgivelser og satser i stedet YouTube, Instagram og Snapchat for at få bedre fat i sin målgruppe. Men virker de sociale medier som genvej Generation Smartphone? Det diskuterer Marianne Ravn, senior forretningsudvikler hos Aller Media, med Camilla Mehlsen, forfatter til bogen "Teknologiens testpiloter". Og tre elever fra Oehlenschlägergades Skole i København fortæller, hvad de mener, der kan fange dem.
Nye radiokanaler: Når den nye DAB+ teknologi bliver lanceret på søndag er der samtidig premiere på to nye, landsdækkende radiokanaler. Og sidenhen følger yderligere 10 kanaler. Mediekonsulent og radioekspert Ole Mølgaard perspektiverer mulighederne og udfordringerne for de mange nye tilbud i æteren.
Fra femdøgnsprognose til klimaudsigt: Den snart forhenværende DR-meteorolog og vejrvært Jesper Theilgaard er aktuel med dokumentarfilm om klimaforandringerne, "Climate Planet", som for tiden vises i verdens største globus på Rådhuspladsen i København. En film uden løftede pegefingre, for "det er vigtigt at få facts på bordet", siger Jesper Theilgaard.
Koncert med rullesten: Når Rolling Stones i næste uge spiller i Parken i København, er der udsigt til masser af medieomtale før og efter. Ganske som i 1966, da en ung Jørgen Mylius ryddede hele sendefladen i P3's ugentlige popprogram, "For Teenagere", til fordel for interview med Stones-musikerne.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Nytænk den politiske journalistik

22. sep. 2017 kl. 09:05
Der er for meget fokus på proces og konflikter i de fleste mediers dækning af Christiansborg. Sub...
Der er for meget fokus på proces og konflikter i de fleste mediers dækning af Christiansborg. Substansen forsvinder, og det er på tide at nytænke journalistikken, mener tidligere TV2-nyhedsdirektør, Michael Dyrby. Han giver sammen med direktør Sune Bang fra kommunikationsbureauet "København", skarp kritiker af den politiske journalistik, bud på en mere nuanceret og substantiel tilgang. En nytænkning, som ifølge Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, er helt afgørende for at øge både journalisters og politikeres troværdighed.
Nye medier på vej: På en festival fredag for såkaldte startups mødes eksperimenterende internetmedier for første gang for at udveksle erfaringer, diskutere tendenser og skabe samarbejde. Kristoffer Granov fra medieforeningen "Prauda", Benjamin Kürstein, chefredaktør på netmagasinet "FORMAT" og Rasmus Bøgeskov, medstifter af "Korrespondenterne" fortæller om tendenser og udfordringer i en voksende underskov.
Verdens bedste pressefoto? I denne weekend åbner udstillingen World Press Photo i København med bl.a. et kontroversielt billede af en attentatmands gerninger på programmet. Men når medier viser den slags billeder, medvirker de til "forråelse og dehumanisering", mener Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager.
Bolværk mod Google og Facebook: En ny medielov i Australien skal gøre både nationale og lokale medier mere modstandsdygtige overfor de internationale giganter. Men resultatet kan blive en boomerang med flere og større australske mediemonopoler.
Offensive statsministre: DR1-serien om Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen og Poul Schlüter viste fem venlige og reflekterende politikere. Men klip fra arkiverne fortæller, at de i interviewsituationer ofte går anderledes offensivt til værks med såkaldte meta-kommentarer, der skal underminere journalisternes spørgsmål.
Vært og producent: Kurt Strand.

Vi anbefaler

Lars Hjortshøj byder på radiofonisk buffet med lækker musik og satirisk tandsmør!

P1 er klog i det daglige, så her giver vi den lige et hak ekstra - som bagkloge

Han er træt af at skamme sig og være forvirret. Han får hjælp til at acceptere det og sig selv

Kvinden lover at tie, men nogen bemærker hendes nye opførelse. De vil vide, hvad hun skjuler

Om løsrivelse af Catalonien, kindkyssende formand for EU-Kommissionen og kinesiske kakkelakker

Velfærd og kold krig. Hvad hørte vi i efterkrigstiden og da kvinderne indtog arbejdsmarkedet