Mennesker og medier: Ondskab eller syg kultur på sociale medier? | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 1. dec. 2017 kl. 09:05

Mennesker og medier: Ondskab eller syg kultur på sociale medier?

Sendt første gang d.

"Du er en stor fed luder", "alle hader dig" og "ingen vil savne dig, hvis du er væk". Tre eksempl...

"Du er en stor fed luder", "alle hader dig" og "ingen vil savne dig, hvis du er væk". Tre eksempler på mobning på sociale medier, som har skabt eksplosiv vækst i grovheder på nettet. Journalist og rådgiver i brug af digitale medier, Lykke Møller Kristensen, perspektiverer tendenserne. Og Özlem Cekic, tidligere SF-folketingsmedlem, fortæller om sine egne erfaringer med at invitere på dialogkaffe - bl.a. for at komme udbredt medie-misinformation til livs.
Fake news svækker journalisters troværdighed: Omfattende og voksende udbredelse af falske nyheder og alternative fakta er én af flere årsager til, at populismen har godt fat i bl.a. i USA. Jimmy Maymann, tidligere direktør på den succesrige amerikanske netavis Huffington Post, er formand for et FN-projekt, der skal bekæmpe misinformation - og han forklarer, hvad medier og borgere skal stille op, når følelser vinder over fakta.
Gymnasie-input til ny medieaftale: Da kulturminister Mette Bock i denne uge mødte omkring 100 elever på Ørestads Gymnasium i København, viste det sig - ikke overraskende - at deres forbrug af traditionelle public service-medier er til at overskue. Gymnasieeleverne Sofie Spies, Mikkel Guldborg Nielsen og Amalie Friis Heinrich giver deres bud på, hvad f.eks. DR skal gøre for at få bedre fat i dem. De vil nemlig gerne betale licens, og de beklager ikke, at "X Factor" lukker, for de er for længst holdt op med at bruge tid på Blachman & Co.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mere Mennesker og medier

Mennesker og medier: #MeToo - too late?

24. nov. 2017 kl. 09:05
En saligt smilende mand - nogle gange cigarrygende og ikke sjældent iklædt sit adamskostume - har...
En saligt smilende mand - nogle gange cigarrygende og ikke sjældent iklædt sit adamskostume - har taget en del spalteplads især i Politiken og Information i de seneste uger. Ihærdigt har de to aviser sat spotlys på en åbenlyst syg kultur i filmselskabet Zentropa - og manden i lyskeglen, Peter Aalbæk Jensen, er nu frataget retten til at udtale sig. Men hvorfor skrev aviserne kun lidt og uden at følge op, da en bog for fire et halvt år siden blotlagde stort set det samme, som #MeToo-kampagnen har hvirvlet frem? Har medier og journalister lukket øjnene for krænkelser, de havde førstehåndskendskab til? Og har de været lidt for meget pot og pande med den farverige filmdirektør? Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik i debat med Politikens Christian Jensen og Informations Rune Lykkeberg.
Chefredaktør med "indsigt": Det var en overraskelse af de helt store, da den tidligere S-finansminister Bjarne Corydon torsdag blev udnævnt som ny chefredaktør og direktør på dagbladet Børsen. Selv siger Corydon, at han vil bidrage med viden og indsigt fra sine tidligere job. At hans journalister ikke får hverken "fordele" eller "ulemper" i dækning af f.eks. DONG-sagen. Og at han lige nu ikke har nogen mening om de stramninger i offentlighedsloven, han selv var med til at gennemføre i 2013.
"Herrens Veje": Søndag sendes tiende og sidste afsnit i DR1's serie om tro, tvivl og trakasserier med provsten Johannes Krogh som omdrejningspunkt. Seertallene har været svingende; det samme har anmeldernes bedømmelser. De fleste er dog enige om, at skuespillet er temmelig godt. Og at det er modigt af DR at sætte nogle af livets store spørgsmål på dagsordenen i en dramaserie. Nordjyskes Max Meldgaard diskuterer DR's søndagsdrama med Berlingskes Kristian Lindberg.
Facebookhit ikke nok til borgmesterpost: Med henved 300.000 seere fik Svendborgs konservative spidskandidat Henrik Nielsen masser af omtale og opmærksomhed. Alligevel gik hans parti tilbage ved kommunalvalget tirsdag, hvor der skulle løbes stærkt for at få historier i kassen til mange timers tv-sendetid på både DR og TV2.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Satire eller virkelighed?

17. nov. 2017 kl. 09:05
Artikler fra netmediet "OnlinePosten" er den sidste uges tid blevet delt flittigt på Facebook og...
Artikler fra netmediet "OnlinePosten" er den sidste uges tid blevet delt flittigt på Facebook og Twitter. Nogle tror tilsyneladende, at artiklerne er ægte, men det er de ikke. "OnlinePosten" er nemlig søsat af satireprogrammet "Den Korte Radioavis" på Radio24Syv for at skabe kritisk opmærksomhed om fake news. Men er varedeklarationen i orden? Og kan satire gøre os bedre til at gennemskue hvad der er sandt og falsk? Det diskuterer 24Syv-direktør Jørgen Ramskov med satireforsker Dennis Meyhoff Brink og medieprofessor Stig Hjarvard.
Farlig cocktail: Når journalistik og politik baserer sig på følelser, ender det med beslutninger og pengesløseri i milliardklassen. Det mener dokumentarjournalist Ulrik Holmstrup, aktuel med bogen "Udsat for pressen". Han retter skarp kritik mod sin egen branche, sine kolleger. Og sig selv.
Journalistik på trods: For Maria Ressa, chefredaktør på det regeringskritiske "Rappler" er dødstrusler, voldtægtsopfordringer og benspænd hverdagskost. Og selv om der er mange verbale skraldespande på de sociale medier, er det også dér, en modoffensiv kan vise sig effektiv.
Fordomme i medierne: Når journalister ofte beskyldes for at være uden føling med virkeligheden, skyldes det måske, at de er forudindtagede, når de beskæftiger sig med folkelige bevægelser og oprør. Dét var ét blandt mange temaer på ugens "NewsXchange"-konference i Amsterdam, hvor blandt andre TV Avisens Tine Götzsche var med.
Plads til begejstring: Taget lettede over P3's kommentatorboks, da Danmark tirsdag aften kvalificerede sig til fodbold-VM med 5-1 sejren over Irland. En sejr og en kommentatorindsats, der næsten kan måle sig med Svend Gehrs legendariske 6-1 præstation ved VM i Mexico i 1986.
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Paragraffer mod "Paradis-papirer"

10. nov. 2017 kl. 09:05
Ny lovgivning vil fremover gøre det svært for journalister at afsløre globalt skattefifleri - såd...
Ny lovgivning vil fremover gøre det svært for journalister at afsløre globalt skattefifleri - sådan som det i denne uge er sket med offentliggørelse af lækkede dokumenter fra blandt andre et advokatfirma med kontorer på Bermuda og i en række andre skattely. Dokumenterne indeholder nemlig, hvad der set gennem juridiske briller er "forretningshemmeligheder". Og offentliggørelse af den slags er på vej til at blive kriminaliseret, fortæller journalist Freja Wedenborg, der har specialiseret sig i at forbedre vilkårene for medier, der samarbejder med whistleblowere.
Medier vil ha' unge i stemmeboksen: Til daglig er de konkurrenter, men op til kommunal- og regionsvalget den 21. november er flere medier på Fyn gået sammen om at gøre dækningen så slagkraftig som mulig. Ikke mindst for at få 80 procent af de 18-25årige til at stemme. Med konkrete eksempler diskuterer Troels Mylenberg, chefredaktør Jysk Fynske Medier, Rikke Bekker, redaktionschef TV2 Fyn og kommunalforsker Roger Buch nye mediemetoder, der skal bejle til de unge vælgere.
Skæbnedag for TV2: En milliardregning truer, når EU-domstolen torsdag afgør, om TV2 skal betale støtte tilbage til sin ejer, den danske stat. Professor og medieekspert Frands Mortensen, vurderer, at dommen - uanset udfaldet - vil få stor betydning for TV2's fremtid. Ikke mindst for den salgsproces, som regeringen gerne vil have gang i. I kulissen lurer potentielle købere, som ser frem til at tjene gode penge på den populære tv-station.
Vrede, hvide mænd i varebiler: Åben og nysgerrig journalistik er på programmet i svensk radio frem mod næste års riksdagsvalg i september. Stemmer, som ofte bliver overhørt, opsøges direkte af journalister med nysgerrige mikrofoner. Eksempelvis på et bilværksted i et stockholmsk industriområde, beretter journalist Katarina Gunnarsson og nyhedschef Olle Zachrison fra Sveriges Radio.
Iskold tv-vinter: Der skruet op for dramatikken og ned for kuldegraderne, da DR1's "Aftenshowet" i denne uge gengav en prognose for vinterens vejr. Tilfældige danskere bidrog med forudsigelige svar om klaprende tænder og varmere tøj. Men da meteorologen bag prognosen blev bedt om at uddybe, var det så som så med udsigten til frostgrader...
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: For meget halleluja i DR?

3. nov. 2017 kl. 09:05
Kritikere stod klar i kulissen, da DR1 i denne uge klarede 500-året for Reformationen med et par...
Kritikere stod klar i kulissen, da DR1 i denne uge klarede 500-året for Reformationen med et par nyhedsindslag og et par Luther-udsendelser. Et underholdningsshow var på forhånd valgt fra og gudstjenestetransmissioner var der heller ingen af. Måske fordi der i forvejen er alt for meget salmesang og foldede hænder i radio- og tv? Det er nemlig på tide, at stoppe brug af licenskroner til at være "religionens forlængede arm" med særbehandling af Folkekirken, siger tidligere præst og programredaktør Mogens Hansen i debat med DR-kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen og nyhedsredaktør Morten Rasmussen, Kristeligt Dagblad.
"Knæk Cancer" skævvrider sygdomsdækning: Efter en uge med fokus på kræft, ny forskning og personlige skæbner satte TV2 i lørdags alle sejl til med sit store indsamlingsshow "Knæk Cancer Live" til fordel for Kræftens Bekæmpelse. Men hvad sker med den journalistiske integritet, når tv-stationen i følge en medarbejder "ligger i ske" med en slagkraftig patientorganisation og lobbyist? Og hvor bliver den massive dækning af andre, alvorlige sygdomme af? Journalist og forfatter til "Lobbyistens Lommebog", Susanne Hegelund, diskuterer dilemmaer og konsekvenser med sundhedsøkonom Jakob Kjellberg og TV2-programredaktør Helle Sønderby.
Faktatjek på norsk: Fire toneangivende medier i Norge er gået sammen om "Faktisk.no", som på fire måneder er blevet en slagkraftig stemme i den offentlige debat. Målet er at gøre mediebrugerne bedre til selv at fange tvivlsomme oplysninger i de store medier - og dermed bremse spredning via f.eks. Facebook, siger redaktør Kristoffer Egeberg.
Larmende tavshed i medietoppen: Talelysten var fraværende, da folkene bag dokumentarserien "De dyre direktører" nåede ledelsesgangene i DR og hos TV2. Begge steder blev det nej tak til interview om lønninger og fratrædelsesaftaler. Dermed føjer de to mediehuses topchefer sig ind i en række af tavse ledere i den private del af branchen.
Ren vodka i radioen: Slut med væltede og mikrofon-kortsluttende vandglas; med hjælp fra Radio24syv's "Den Korte Radioavis" er der nu kun let fordampelige væsker i Mennesker og mediers studie...
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk.
Vært og producent: Kurt Strand.

Mennesker og medier: Toget skal stoppe i Brabrand

27. okt. 2017 kl. 09:05
Den er superlokal, er en modreaktion på globaliseringen og har vilje til at gøre en forskel... Ko...
Den er superlokal, er en modreaktion på globaliseringen og har vilje til at gøre en forskel... Konstruktiv lokaljournalistik tackler ensomhed blandt Rødovres gamle, byder syriske flygtninge velkommen i forstaden og engagerer sig aktivt for at få regionaltogene til igen at stoppe ved den nedlagte station. Peter From Jacobsen fra "Vores Brabrand" og André Bentsen, Rødovre Lokal Nyt, fortæller om genopfindelse af den ofte udskældte lokaljournalistik. Temaet er ét blandt mange på en todages konference i Aarhus om konstruktiv journalistik.
Ny ballade om DR: Sidste afsnit af DR1's ellers roste "Historien om Danmark" har fået både historikere og politikere op i det røde felt. Dansk Folkeparti er træt af "bevidste fordrejelser" og har skaffet nye argumenter for at skære DR med 25 procent. Og den slags meldinger er ifølge tidligere dramachef Ingolf Gabold et eksempel på, hvordan "programvirksomheden bliver trådt under fode af Dansk Folkeparti".
Tilbage til Start: Efter en periode med gryende pressefrihed er det blevet sværere at bedrive kritisk og undersøgende journalistik i Rusland. Anna Sharogradskaya, direktør på det regionale presseinstitut i Sankt Petersborg, følger udviklingen tæt, og hun er skuffet over de seneste års tilbageslag. Men trods alt optimist, fordi en del journalister tager sagen i egen hånd.
52 års teknologisk tigerspring: Der er langt fra en klaprende skrivemaskine, 12 kilo båndoptager og satellitforbindelser til 60.000 kroner. Journalist Lasse Jensen har gennemlevet en udvikling, hvor teknikken ikke bare har ændret mediernes form, men også indhold. Og, som han konstaterer i ny bog: "Engang var mediehavet noget, man kunne navigere i, trods storme og dårlig sigt. Nu risikerer man at drukne i det".
Skriv til menneskerogmedier@dr.dk
Vært og producent: Kurt Strand.

Vi anbefaler

Der ligger mia. ton gas under permafrosten. Hvad sker der, hvis den slipper ud?

I 70'erne var ungdommen træt af arbejdsløshed, atombomben og alt det konforme

6 timers radiokærlighed til bandet, der startede med at spille punk i 1977

Efter 3,5 år tog Mikkel til Berlin på ubestemt tid. Hvordan kommer man videre?

Kikker headhunteren anderledes på de mandlige kandidater end de kvindelige?

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift