Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Lige nu på P1
Verden iføl... 00:05 - 01:03
Lige nu på P2
Det´ dansk 00:05 - 01:50
Lige nu på P3
Natradio 00:05 - 05:00
Lige nu på P4
P4 Natradio 00:05 - 01:00
Lige nu på P5
Natmusik 00:05 - 05:00
Lige nu på P6 Beat
P6 Beatet 20:03 - 05:00
Lige nu på P7 Mix
P7 MIX 00:05 - 05:00
Lige nu på P8 Jazz
P8 JAZZ 23:03 - 05:00
Lige nu på Nyheder
Radioavisen 00:05 - 01:00
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 18. okt. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d. 6. okt. 2017 kl. 16:07

Regeringen går nu ind for et maskeringsforbud, der bl.a. skal gøre det forbudt at gå med burka og...

Regeringen går nu ind for et maskeringsforbud, der bl.a. skal gøre det forbudt at gå med burka og niqab. Særligt i Venstre har der været uenighed, hvor Jan E. Jørgensen, indfødsrets- og menneskerettighedsordfører, hidtil har været imod et forbud og Marcus Knuth, integrations- og udlændingeordfører, har været for et forbud. Vi får besøg af Jan E. Jørgensen og spørger ham om, hvordan de er blevet enige.
Efter mere end to og et halvt års krig er Yemens offentlige sundhedssystem nærmest brudt sammen. Størstedelen af de offentligt ansatte har ikke fået udbetalt løn det seneste år, hospitaler lukker og samtidigt er en koleraepidemi brudt ud. Vi taler med en dansk sygeplejerske, som har mærket krigens konsekvenser i sundhedsvæsnet og som netop er vendt hjem fra Yemen.
Med nogle nye høretelefoner fra Google kan du fremover slippe for sprogbarrierer, når du er ude at rejse. De kan nemlig oversætte fra ét sprog til dit eget med det samme, når du har en samtale med f.eks. en franskmand. Vi forsøger at forstå den teknologiske udvikling, sammen med den tidligere "Harddisken"-vært Henrik Føhns.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Indslag

Mere Orientering

Orientering

17. okt. 2017 kl. 16:07
I ugevis har byen Raqqa i Syrien været tæt på at blive befriet for Islamisk Stat, IS. Men i dag...
I ugevis har byen Raqqa i Syrien været tæt på at blive befriet for Islamisk Stat, IS. Men i dag er det i følge observatører sket. Syriens Demokratiske Styrker, der udgøres af kurdiske og arabiske krigere og støttes af den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat, har fordrevet de sidste IS-krigere fra den syriske storby, som de har haft kontrol over og dermed har kunnet kalde sig "en stat" eller et kalifat siden 2014. Vi får en status på IS' situation af forfatter til to bøger om terrororganisationen.
Institut for Menneskerettigheder offentliggjorde i dag en undersøgelse af kommunernes indsats for de hjemløse. Både kommuner og hjemløse har svært ved at orientere sig i det komplekse system. Mange hjemløse risikerer derfor selv at skulle navigere blandt talrige forvaltninger og lovområder. I værste fald bliver konsekvensen, at den hjemløse borger ikke får opfyldt sine rettigheder.
Og så kan danskerne snart få stillet beslutningsforslag direkte i Folketinget uden om de politiske partier - det kræver "bare" 50.000 underskrifter at få et forslag behandlet i Folketinget. Borgerne kan altså stadig ikke bare træffe beslutninger direkte, men de kan tvinge Folketinget til at tage en sag op. Vi ser på konsekvenserne.
Marianne Skovlund og Karen Hjulmand er værter.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

16. okt. 2017 kl. 16:07
Kun tre uger efter et historisk nederlag ved forbundsvalget fik de tyske socialdemokrater søndag...
Kun tre uger efter et historisk nederlag ved forbundsvalget fik de tyske socialdemokrater søndag en lige så historisk valgsejr i et delstatsvalg. Det forvirrer de tyske politikere og det skaber store problemer for den konservative kansler Merkels forsøg på danne en ny regering i Berlin. Vi analyserer såvel dette valgresultat som det østrigske, hvor det som ventet blev den unge konservative Sebastian Kurz, der i går vandt parlamentsvalget dér og dermed bliver ny kansler.
Flere offentligt ansatte direktører har fået udbetalt flere hundrede tusinde kroner, efter de er stoppet i tidsbegrænsede ansættelser. Oven i købet har de kort tid efter fået en ny kontrakt, i stedet for at stoppe med at arbejde. Vi ser nærmere på de lukrative ordninger, og hvorfor kommunerne har taget dem i brug.
Og så får vi i kølvandet på søndagens demonstration på Nørrebro i København mod et bebudet maskeringsforbud - også kaldet burkaforbud - besøg af en ung, niqab-klædt kvinde i studiet. Hun understreger, at hun selv har valgt denne klædedragt, som dækker hele ansigtet undtagen hendes øjne.
Marianne Skovlund og Karen Hjulmand er dagens værter.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

13. okt. 2017 kl. 16:07
I denne uge er 11 personer blevet fængslet for massiv moms- og skattesvindel for op mod en halv m...
I denne uge er 11 personer blevet fængslet for massiv moms- og skattesvindel for op mod en halv milliard kroner. Her er det kommet frem, at fire ud af 12 selskaber i sagen var iværksætterselskaber - de såkaldte énkroneselskaber. Svindlen i disse IVS-selskaber udgør lige under 80 millioner kroner af den samlede svindel. Men der foregår også et andet millionstort tab for statskassen via iværksætterselskaberne. Antallet af denne selskabstype, der bliver taget under tvangsopløsning eller under konkursbehandling er nemlig eksploderet, viser Orienterings undersøgelser.
I dag har EU's klimaministre i Luxembourg landet en aftale om byrdefordeling i de ikke-kvotebelagte sektorer, også kaldet biler, bønder og boliger. Danmark skal leve op til et af de skrappeste krav med 39 procent reduktion. Men Dansk Energi mener, at stort set hele forpligtelsen kan løftes ved at elektrificere i transport og opvarmning, og helt friholde landbruget, som er under hård international konkurrence.
Politikere og investorer har kastet et sultent blik på den tidligere paradis-ø Barbuda i det Caribiske hav. Øens bygninger blev stort set jævnet med jorden af orkanen Irma. Men hvis man nu privatiserede jorden, kunne det jo være med til at betale genopbygningen, lyder det. Mange indbyggere er ikke enige.
Dagens værter er Brita Kvist og Karen Hjulmand.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

12. okt. 2017 kl. 16:07
DR's dramachef Piv Bernth annoncerede i dag, at hun og resten af ledelsen stopper i DR for at lav...
DR's dramachef Piv Bernth annoncerede i dag, at hun og resten af ledelsen stopper i DR for at lave deres eget produktionsselskab. Vi spørger Piv Bernth, hvorfor hun forlader DR.
Østrig går til valg på søndag, og favoritten til kanslerposten hedder Sebastian Kurz. Han er så ung og så dygtig og en vældig god taler, lyder det fra en begejstret vælger. Men hvem er Sebastian Kurz? Det ser vi nærmere på.
De selvkørende biler står snart klar til at indtage de danske veje. Men infrastrukturen og de nuværende forretningsmodeller er langt fra klar til de selvkørende biler, viser en rapport fra virksomheden PA Consulting. Vi får besøg af en af rapportens forfattere og Vejdirektoratets ansvarlige for den førerløse udvikling, til en snak om, hvor hurtigt den førerløse udvikling kommer til at gå.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.

Orientering

11. okt. 2017 kl. 16:07
Regeringen fremlagde i dag sit forsvarsudspil og efter mange års besparelser, vil regeringen nu b...
Regeringen fremlagde i dag sit forsvarsudspil og efter mange års besparelser, vil regeringen nu bruge 13 milliarder ekstra kroner på Forsvaret over seks år. Vi ser nærmere på, hvad det er for et forsvar, som regeringen ønsker og er det nok til at afskrække den russiske bjørn?
I Afghanistan har Internationale Røde Kors besluttet at skære ned på sine aktiviteter, efter at syv af deres medarbejdere er blevet slået ihjel indenfor det sidste år. Beslutningen kommer i en tid, hvor situationen i landet er stærk forværret - vi besøger ét af Røde Kors' centre i Kabul og undersøger den forværrede sikkerhedssituation.
En ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, fortæller at volden mod folkeskolelærere er steget - omkring hver femte lærer er blevet udsat for vold i arbejdstiden. Vi taler med formanden for Skolelederne, Claus Hjortdal, om hvorfor han mener at tallet er steget og så spørger vi undervisningsminister Merete Riisager (LA), om hvad hun vil gøre ved volden.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Søren Carlsen.
Orhan Gökcen redigerer.
www.dr.dk/orientering

Vi anbefaler

Hvor god er han til at tale om frygt, længsel og alt det, livet virkelig handler om?

Lars Hjortshøj byder på radiofonisk buffet med lækker musik og satirisk tandsmør!

Lars-Henrik Olsens elskede og populære fantasyserie, der genfortæller den nordiske mytologi

Hjemvendt til jorden finder Erik det legendariske sværd og ender i kamp med guder og jætter

Denne gang har Udgårdsloke fået fat i Erik Menneskesøn, som nu står midt i den ældgamle strid

Endnu en gang ender Erik i Asgård. Ragnarok er umiddelbart forestående!