Orientering | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 23. nov. 2017 kl. 16:07

Orientering

Sendt første gang d.

At det får store konsekvenser for Bornholm, når slagteriet lukker, siger sig selv. Vi ser på et f...

At det får store konsekvenser for Bornholm, når slagteriet lukker, siger sig selv. Vi ser på et fortilfælde: Samsø. Her lukkede slagteriet i 1999, og der var dengang mange planer om en ny vej ud af den ø-krise. Orientering prøver at finde ud af, om de store planer er blevet omsat til virkelighed. Myanmar er igen begyndt at tiltrække sig opmærksomhed fra internationale virksomheder. Mette Holm har besøgt landet, der er trådt ud af glemslen. USA bliver i Afghanistan, men ikke ret længe. Præsident Obamas plan er at have 9.800 soldater i Afghanistan ved årets udgang. Men allerede to år efter, skal de også være ude. Orienterings Kirsten Larsen giver sit bud på, hvilken fremtid Afghanistan går i møde. Birgitte Gadegaard redigerer.

Indslag

Mere Orientering

Orientering

22. nov. 2017 kl. 16:07
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analy...
Det er dagen efter valgdagen og i dagens program følger vi resultaterne til dørs. Vi får en analyse af valgdeltagelsen over hele landet; vi ser på hvor mange kvinder der har sat sig på borgmesterposter; vi undersøger også, hvordan Tonni Hansen som ene mand trak SF fra 0 til 6 mandater på Langeland i et af valgets mest omvæltende resultater; og så ser vi nærmere på, hvordan det er gået de nye partier Alternativet og Nye Borgerlige.
I Zimbabwe har Robert Mugabe trukket sig, og den flygtede vicepræsident Emmerson Mnangagwa vil ifølge Zimbabwes statslige tv-station fredag blive udnævnt til præsident. Men Mnangagwa har mange lig i lasten og spørgsmålet er, om zimbabwerne overhovedet vil komme til at mærke forskel.
Ved FN's Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien blev "Slagteren fra Srebrenica", Ratko Mladic, i dag dømt skyldig i folkemord og for forbrydelser mod menneskeheden, terror og massemord. Den tidligere general ledte de bosniske serbere, der myrdede omkring 8000 ubevæbnede drenge og mænd ved byen Srebrenica i sommeren 1995. Vi ser på dommen og dens betydning.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

21. nov. 2017 kl. 16:07
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsk...
Det er valgdag og det sætter vi selvfølgelig fokus på i dagens program. Vi taler med en valgforsker om de traditioner og ritualer, valgdagen indebærer; vi taler også med to tidligere borgmestre om livet som lokalpolitiker og hvordan det har udviklet sig over årene; en politisk analytiker fortæller om, hvordan kommunalvalgkampen har handlet mere om personlig branding og mindre om politik; og så er vi i Viborg, hvor "Wilbek-effekten" har gjort Venstre sultne efter borgmesterposten, og i København, hvor vi er med overborgmester Frank Jensen ude at dele de sidste røde roser ud.
Oslo stormer fremad med tiltag der skal gøre byen bedre for gående og cyklister. I 2019 skal byens bymidte være bilfri og 2019 er også året, hvor den norske hovedstad bærer den prestigefyldte titel som Europæisk Hovedstad. Vi ser på Oslos grønne udvikling og hvordan storbyer på verdensplan håndterer den stigende forurening.
Og så bringer vi det sidste fra vores folk i Libanon og hjemvendt fra Zimbabwe.
Dagens værter er Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard.
Birgitte Gadegaard redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering

20. nov. 2017 kl. 16:07
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kult...
Gamle smukke bygninger bliver renoveret for langt over 100 millioner kroner og genopstår som kulturhuse i provinsen, og det uden at det går ud over hverken økonomien eller velfærden. Vi besøger Vest Himmerland og Skanderborg Kommune for at finde ud af hvordan det kan lade sig gøre. Her dagen før vælgerne går til stemmeboksene ved KV 17.
I Sverige og Norge buldrer #metoo-kampagnen fortsat afsted, i et helt andet omfang end vi har oplevet herhjemme. Indtil videre har skuespillere, politikere og jurister i de to lande underskrevet opråb mod en kultur af sexkrænkelser - og omfanget vokser stadig. Vi ser nærmere på, hvorfor #metoo har så stor gennemslagskraft hos vores skandinaviske naboer.
Internetfirmaer som Google og IBM er store spillere inden for udviklingen af hypermoderne byer. Senest har Google underskrevet en aftale med den canadiske millionby Toronto om at bygge en helt ny by op fra grunden. Byen skal dels være med til at løse Torontos mangel på boliger, men også være et kæmpe menneskeligt laboratorium for Google.
Dagens værter er Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard.
Thomas Alling redigerer.
www.dr.dk/orientering

Orientering Europa: Østlande blæser (næsten) på Europarådet

19. nov. 2017 kl. 17:10
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive...
For 15-20 år siden var det prestigefyldt for lande som Rusland, Ukraine og Aserbajdsjan at blive medlem af Europarådet, vogteren af de Europæiske Menneskerettigheder. Siden da er forholdet kølnet en hel del. Men hvorfor melder landene sig så ikke bare ud?
Hør hvad seniorforsker på DIIS, Flemming Splidsboel siger om den sag. Vi kommer også rundt om Catalonien. For den afsatte catalanske leder Carles Puigdemont har med sin optræden i Bruxelles lagt massivt pres på EU for at gøre den catalanske løsrivelses-sag til en EU-sag. Men EU afviser og siger det er et internt spansk spørgsmål. Sådan har det forholdt sig i mange år. For Bruxelles er blevet massivt lobbyeret af den catalanske løsrivelsesbevægelse siden midt '80erne. Vi fortæller om bevægelsens strategi og får et bud på om EU nu vil bøje sig.
Vært: Marianne Skovlund.
wwwdr.dk/OrienteringEuropa

Orientering Weekend

18. nov. 2017 kl. 17:10
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor be...
Til Zimbabwe, hvor der i hovedstaden Harare er indkaldt til demonstration, oven på en dag hvor befolkningen har undret sig over, at Mugabe pludselig deltog i et arrangement for universitetsstuderende.
Så skal vi også høre, hvorfor der i Brøndby Kommune kun sidder en enkelt kvinde i byrådet. Hende har vi talt med om, hvordan det er at være ene kvinde.
Og så virker det til, at pusten endnu ikke er gået af #MeToo-kampagnen, nu hvor instruktøren Peter Aalbæk har fået mundkurv på, og investorer lukker pengepungen i over for filmselskabet Zentropa. Men hvorfor ser det helt anderledes ud hos vores svenske naboer, hvor afsløring på afsløring vælter frem? Vi drager en parallel til Sverige, når Orientering Weekend taler med en dansk-svensk journalist, der følger med på begge sider af sundet.
Vært: Brita Kvist.

Vi anbefaler

Er han fodboldspilleren Christian Eriksens bedste ven??? Vi kikker i Martins Sorte Boks

Noget for enhver smag - også den dårlige, fra en vidtrækkende karriere

Aktuel med All the Time, Sometimes - og en sang skrevet specielt til en heldig lytter

Iben Maria Zeuthen, Søren Rasted og Mads Christensen er her!

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift

I Kvartlivskrisen fortæller Mille sin historie og taler med andre om stress og studievalg