Skønlitteratur på P1: Svensk lyrik og internetpoesi | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Sendetider

Næste udsendelse

P1, 29. nov. 2017 kl. 11:03

Skønlitteratur på P1: Svensk lyrik og internetpoesi

Sendt første gang d.

Jenny Tunedal (f. 1973) er en svensk digter og kritiker, som op gennem 00'erne har været en marka...

Jenny Tunedal (f. 1973) er en svensk digter og kritiker, som op gennem 00'erne har været en markant stemme i den svenske litteraturdebat - både som redaktør for tidsskriftet Lyrikvännen og som kritiker og litteraturredaktør på Aftonbladet. I ugens udgave af Skønlitteratur på P1 vil forfatter Julie Sten-Knudsen, som har oversat bogen "Kapitel et" give en introduktion til Jenny Tunedals svenske lyrik. Det skal desuden handle om internetpoesi og interneterfaring i litteraturen. Praktikant på Skønlitteratur på P1, Silke Fensman, har talt med forfatter Caspar Eric om bogen "7/11" og om litteraturens påvirkning af internettet. Hvad kan internettet som litterær platform, og hvordan smitter internettets erfaringer af i litteraturen? De spørgsmål har vi stillet Caspar Eric samt debutant Victor Boy Lindholm, som har skrevet digtsamlingen "Guld", der udkom på forlaget Kronstork i november 2014.
Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Mere Skønlitteratur på P1

Skønlitteratur på P1: Vi, de lovlige

22. nov. 2017 kl. 11:03
I år fejrer vi hundredåret for Den Russiske Revolution, som indvarslede årtier med et ensrettet o...
I år fejrer vi hundredåret for Den Russiske Revolution, som indvarslede årtier med et ensrettet og dogmatisk Rusland. For russeren Jevgenij Zamjatin var den udvikling dybt forstyrrende, og han udgav derfor den dystopiske roman 'Vi' i 1921, en bog som står som en urkilde for senere dystopihistorier som George Orwells '1984' og Aldous Huxleys 'Fagre Nye Verden'. Det dagbogslignende værk er en satire over en autoritær stat og blev som det første stykke litteratur forbudt af kommunisterne. Kristoffer Møllegård har skrevet efterordet til den danske oversættelse og åbner værket op for lytterne i studiet.
Også Jean Genets 'Tyvens Dagbog' er et dagbogsværk, og også i den står konformitet og afvigelse som centrale spørgsmål. Romanens mandlige hovedperson bevæger sig som vagabond gennem 30'ernes Europa, og har en række homoseksuelle oplevelser med andre af samfundets marginaliserede. 'Tyvens Dagbog' udkommer i nyoversættelse, Niels Lyngsø fortæller Nanna Mogensen om værket skandaleombruste receptionshistorie.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1 på Bogforum!

12. nov. 2017 kl. 14:03
I denne uge sender Skønlitteratur på P1 live fra Bogforum, og det handler både om det store persp...
I denne uge sender Skønlitteratur på P1 live fra Bogforum, og det handler både om det store perspektiv og den personlige beslutning. Svend Åge Madsen giver sig sammen med Tore Leifer og Klaus Rothstein ud i en improviseret oplæsning fra sin genreeksperimenterede 'Af den anden verden', og giver svaret på, hvordan man styrer et helt samfund med en enkelt sætning. Og Sarah Engell stiller skarpt på de politiske og eksistentielle valg i ungdomsromanen 'Valget', som er skrevet fra en følelse af afmagt, og som forfatteren håber kan give unge lidt styrke til at kæmpe med de vanskelige etiske dilemmaer, der fylder i den konstante nyhedsstrøm.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Det litterære selvmord

8. nov. 2017 kl. 11:03
Det er nu mere end fem år siden, at den norske forfatter Stig Sæterbakken tog sit eget liv. Han v...
Det er nu mere end fem år siden, at den norske forfatter Stig Sæterbakken tog sit eget liv. Han var en mangfoldig forfatter, der både skrev vovende romaner og tabubrydende essays, og han frygtede aldrig at gå længere ind i de erfaringer, der gjorde mest ondt. Hans posthume essaysamling 'Der, hvor jeg tænker, er der altid mørkt' er netop blevet oversat til dansk af Henrik Torjusen, som har fulgt Sæterbakkens forfatterskab længe. Han fortæller om det konfliktfyldte og sortsindede menneske, og om hvordan den selvudleverende humor løber som en uventet rød tråd gennem den norske pessimists tekster. Franske Édouard Lévés roman Selvmord er også udkommet på dansk, en bog hvis efterliv har været præget af det gruvækkende faktum, at forfatteren hængte sig selv kort tid efter, han afleverede den hos sin forlægger. På dansk grund har Julie Mendel skrevet en anti-selvmordsbog, hvor jeget ofte befinder sig i offentlig transport, hvor det smadrede og ensomme menneske kan søge hen, når der ikke er andre fællesskaber. Derfor har Skønlitteratur på P1 taget en snak med hende i en metro.
Gæst i studiet: Oversætter, Henrik Torjusen.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Litterære dobbeltgængere

1. nov. 2017 kl. 11:03
Hæmorider og næseblod. De ord var åbenbart for pinlige eller ækle til, at de kunne komme med i Ej...
Hæmorider og næseblod. De ord var åbenbart for pinlige eller ækle til, at de kunne komme med i Ejnar Thomassens oversættelse af Fjodor Dostojevskijs 'Dobbeltgængeren'. Men for Tine Roesen er det netop de afstikkende detaljer, der gør fortællingen menneskelig. Hun har genoversat 'Dobbeltgængeren', og vi taler med hende om Dostojevskijs indflydelse fra Nikolaj Gogol, hans revision af fortællingen og meget mere. Niels Brunse viser i sit arbejdsværelse en ufærdig oversættelse af William Shakespeares 'Cymbeline' frem, inden han giver den som den ulykkelige Kong Lear. Og han svarer også på, om Shakespeare stadig kan nydes af alle, eller om han hører til på det belæste arbejdsværelse.
Gæster i studiet: Tine Roesen, oversætter.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Vi varmer op til Nordisk Råds Litteraturpris 2017

25. okt. 2017 kl. 11:03
Om en uge bliver Nordisk Råds Litteraturpris 2017 uddelt. Vi har inviteret lektor Elisabeth Friis...
Om en uge bliver Nordisk Råds Litteraturpris 2017 uddelt. Vi har inviteret lektor Elisabeth Friis fra den danske nomineringskomite til en samtale om tendenser og kandidater, bl.a. Vigdis Hjorth, Kirsten Thorup og Christina Hesselholdt, som alle tre tidligere har medvirket i Skønlitteratur på P1.
Vi bringer også en samtale med en af de finske kandidater, Laura Lindstedt, som er nomineret for romanen 'Oneiron', en bog som kredser om døden og forfatterens tanker om, hvordan man overvinder den.
Vært: Klaus Rothstein.

Vi anbefaler

Efter 3,5 år tog Mikkel til Berlin på ubestemt tid. Hvordan kommer man videre?

Er han fodboldspilleren Christian Eriksens bedste ven??? Vi kikker i Martins Sorte Boks

Noget for enhver smag - også den dårlige, fra en vidtrækkende karriere

Aktuel med All the Time, Sometimes - og en sang skrevet specielt til en heldig lytter

Iben Maria Zeuthen, Søren Rasted og Mads Christensen er her!

Fire timer om teksterne, maskinen og forretningen Taylor Swift