Skønlitteratur på P1: Velsignelser og planløse vandringer | P1 | DR

Der er ingen spilleliste eller indslag

Lige nu på P1
Direktørtid 13:33 - 14:03
Lige nu på P2
P2 Koncerten 12:15 - 15:03
Lige nu på P3
LIGA 12:05 - 20:03
Lige nu på P4
Radioavisen 13:00 - 14:00
Lige nu på P5
Giro 413 12:15 - 14:03
Lige nu på P6 Beat
Henrik og p... 12:03 - 14:03
Lige nu på P7 Mix
Den røde tråd 12:03 - 14:03
Lige nu på P8 Jazz
JAZZmosfære... 12:03 - 14:03
Lige nu på Nyheder
Radioavisen 13:03 - 14:00
Sendetider

Næste udsendelse

P1, 25. okt. 2017 kl. 11:03

Skønlitteratur på P1: Velsignelser og planløse vandringer

Sendt første gang d. 12. apr. 2017 kl. 11:03

I Malte Tellerups debutroman 'Markløs' spiller det fynske landskab, og landskab som sådan, en væs...

I Malte Tellerups debutroman 'Markløs' spiller det fynske landskab, og landskab som sådan, en væsentlig rolle. De to brødre, Malte og Emil, er hjemme på Fyn til deres fars 60 års fødselsdag. Midt i det hele beslutter brødrene sig for at gå tværs over Fyn til byen Tellerup, hvor deres mors familie kommer fra. At gå markløs betyder at gå planløst, på tværs af afmærkede veje, og på vejen kommer Malte og Emil også vidt omkring i samtaler om hjemstavn, landskab og familie.
Vi har inviteret forfatteren med i ugens program til en snak om hans roman, om menneskers forhold til landskab og om hvordan ens identitet kan blive rundet af steder.
Forfatter Caroline Albertine Minor har netop udgivet sin anden bog, novellesamlingen 'Velsignelser'.
Disse noveller drejer sig på forskellige måder om tab og sorg, men også om familie, venskab og forældreskab. Universitetspraktikant Emilie Bessing mødte forfatteren ved Kristkirken på Vesterbro til en snak om de velsignelser, der indgår i novellesamlingen, om forældreskab, og om hvilken rolle kirken som institution spiller for 'Velsignelser'.
Værter: Klaus Rothstein og Nanna Mogensen.

Mere Skønlitteratur på P1

Skønlitteratur på P1: Henrik Pontoppidan

18. okt. 2017 kl. 11:03
Henrik Pontoppidan fik for 100 år siden Nobelprisen i litteratur sammen med den i dag nærmest uke...
Henrik Pontoppidan fik for 100 år siden Nobelprisen i litteratur sammen med den i dag nærmest ukendte forfatter Karl Gjellerup. Flemming Behrendt fortæller, at det blandt andet krævede en verdenskrig og en anden forfatters død, før Nobelprisen gik til Pontoppidan, for dengang var Gjellerup en langt mere sikker kandidat til prisen. To år efter Nobelprisen døde Gjellerup, og derfor var Pontoppidan i mange år Danmarks eneste Nobelprismodtager - på afstand en sær skikkelse, som ikke længere havde det kontroversielle islæt, han havde før prisen, og som insisterede på at skrive sine egne interviews for nysgerrige journalister, selv Henrik Cavling. Det og meget mere er historien om manden, der skrev 'Lykke-Per', og som selv i sit sene liv arbejdede på endnu en monumental roman, der dog aldrig så lyset.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Karl Gjellerup

11. okt. 2017 kl. 11:03
Karl Gjellerup fik for 100 år siden Nobelprisen i litteratur sammen med Henrik Pontoppidan. Men h...
Karl Gjellerup fik for 100 år siden Nobelprisen i litteratur sammen med Henrik Pontoppidan. Men hvem i alverden var han, og hvilken slags forfatter var den nu nærmest glemte præstesøn? Johan Rosdahl giver et indblik i, hvordan det litterære kredsløb betragtede Gjellerup som en grænsegænger, der tidligt i sit forfatterskab flyttede til Tyskland, og som blev hånet for at have glemt at skrive på dansk, da han modtog Nobelprisen. Gjellerup endte sin karriere som isoleret pessimist og bliver sjældent læst i dag, men kan det virkelig passe, at der slet ingen skønlitterær værdi er at komme efter i hans forfatterskab?
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Sara Danius og Danmarks tabte Nobelprismodtager

4. okt. 2017 kl. 11:03
De fleste bogentusiaster kan nævne nogen, som har modtaget Nobelprisen i litteratur. Sara Danius...
De fleste bogentusiaster kan nævne nogen, som har modtaget Nobelprisen i litteratur. Sara Danius står i spidsen for Svenska Akademien som uddeler prisen og kender de mange tophemmelige udvælgelsesprocesser. Hun er skolet i Nobelprisens fortid og kan en gang for alle afgøre, om Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup hver fik en pris, eller måtte "dele" en enkelt. Det var ikke kun Nobelkomiteen, der sikrede Pontoppidan og Gjellerup Nobelprisen, det var også en forfatters død. Præsten Jakob Knudsen døde i starten af 1917 og stod ellers til at modtage prisen alene. Bo Hakon Jørgensen kender til Knudens liv og forfatterskab, og hvad der var særligt ved Danmarks tabte Nobelprismodtager.
Gæster i studiet: Professor Bo Hakon Jørgensen.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Sørgesang fra Syrien

27. sep. 2017 kl. 11:03
Hvad kan litteraturen bidrage med til forståelse for tragedien i det krigshærgede Syrien? Forfatt...
Hvad kan litteraturen bidrage med til forståelse for tragedien i det krigshærgede Syrien? Forfatter og journalist Samar Yazbeks roman 'Du må ikke dø' er en sørgesang om krigens fortræd, som den opleves af en lille, stum pige.
Samar Yazbek gæster Skønlitteratur på P1 til en samtale om krigen og litteraturen, live tolket fra arabisk af romanens oversætter, June Dahy.
Vært: Klaus Rothstein.

Skønlitteratur på P1: Politisk street-art og profetiske prædikener

20. sep. 2017 kl. 11:03
I Sissel-Jo Gazans øjne er vi alle ekstremister. Vi har alle kimen i os til at kæmpe med hele hje...
I Sissel-Jo Gazans øjne er vi alle ekstremister. Vi har alle kimen i os til at kæmpe med hele hjertet for den sag, vi brænder for. Hendes nye roman 'Blækhat' foregår i firserne - dengang da BZ-bevægelsen og Konservativ Ungdom stod i hver sit hjørne i et polariseret samfund, og hvor street-art kunstnere trodsede natten og loven for at få deres budskaber op på vægge og mure. Street-art er ikke blot graffiti, men også et kunstnerisk og politisk udtryk, som kræver andre menneskers opmærksomhed. Det og meget mere ligger til grund for romanens historie om faderløse Rosa, som rejser i den gådefulde street-art-kunstner Blækhats fodspor.
Og så er Joakim Vilandt debuteret med bogen 'Cassandra', som er en stileksperimenterende og forvirrende kompliceret samling tekster, der handler om alt fra den kristne kulturarv til klimakrisen. Bogen er næsten umulig at forstå, men for Joakim Vilandt er det lige netop det, der mangler på de danske gymnasier. På Høsterkøb Kirkegård i Nordsjælland forklarer han, hvad lige netop det sted siger om menneskets forhold til naturen.
Vært: Klaus Rothstein.

Vi anbefaler

Hvor meget tror du på andre? Vincent Hendricks tester social påvirkning på en gymnasieklasse

Volmer, Vibe, verdenspremierer og nye versioner

P1 er klog i det daglige, så her giver vi den lige et hak ekstra - som bagkloge

Anbefalinger og gode råd til gravide er der masser af, men de peger i forskellige retninger

Netflix 5 år! Vi ser på bivirkningerne og så vender vi Weinstein-skandalen med Maja Jul Larsen

Kvinden lover at tie, men nogen bemærker hendes nye opførelse. De vil vide, hvad hun skjuler