Kommunisterne

Det ser ikke ud til, at du er logget ind.
Log ind her for at kunne afspille medieindhold.

Danmarks Kommunistiske Parti

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) bliver dannet i 1919, to år efter den russiske revolution.

Partiet vil indføre kommunisme i Danmark, blandt andet ved at nationalisere virksomheder, så staten kommer til at eje produktionsmidler som jord og råstoffer, maskiner og ideer.

DKP mener, at vores kapitalistiske samfund skaber økonomisk ulighed og øger kløften mellem rige og fattige mennesker. Det er arbejderne, som skaber samfundets værdier, men arbejdsgiverne som får profitten.

Målet er en revolution, hvor kapitalisme erstattes med socialisme. I et socialistisk idealsamfund er folk fælles om at eje produktionsmidlerne.

Kommunister og socialister mener, at et socialistisk samfund uundgåeligt vil udvikle sig til et kommunistisk samfund. Et kommunistisk idealsamfund er et samfund uden klasser, hvor der ikke er forskel på folk. Her kan befolkningen "yde efter evne, og nyde efter behov".

DKP indgik i samlingsregeringen efter 2. verdenskrig. I 1970'erne profilerede partiet sig på EF-modstanden og sad i Folketinget fra 1973 til 1979.

I 1989 var kommunisterne med til at danne Enhedslisten, som har været i Folketinget siden 1994.

Danmarks Kommunistiske Parti hedder i dag Kommunistisk Parti yder stadig indflydelse gennem forskellige organisationer. Partiet har ikke stille op til Folketinget siden 1987, men det overvejer at gøre det igen.

(Opdateret 2.marts 2012)

  • Print
  • Links

    1. Kommunister