Tema Genrer

Folkeeventyr

Eventyret om drengen og grisen

Præsten Anna Sophie Seidelin fortæller folkeeventyret om "Drengen og grisen". Klippet stammer fra udsendelsen "Anna Sophie Seidelin fortæller folkeeventyr" fra 1969.

Emner: Oplæsning; folkeeventyr; Anna Sophie Seidelin, forfatter;
Steder: Danmark;
Kolofon: Tilrettelæggelse: Johannes Møllehave og Marianne Drewes.
Medvirkende: Anna Sophie Seidelin, forfatter;
Dato: 25-05-1969
Optagelse har lyd: Ja

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Danske folkeeventyr fra o. 1200-tallet

Folkeeventyr er meget gamle fortællinger, der er blevet fortalt fra mund til mund i århundreder. Der er ikke nogen forfatter. Eventyrerne er blevet til af de mennesker, som har fortalt dem. Eventyrene forandrede sig, efterhånden som de blev genfortalt.

I modsætning til nedskrevne eventyr kan folkeeventyr ikke føres tilbage til en bestemt forfatter. Grimms eventyr er et eksempel på folkeeventyr. Det er ikke brødrene Grimm, der har digtet eventyrerne. De samlede de eventyr, de selv havde hørt, og skrev dem ned for omkring 200 år siden.

Genrer

Hvad er et eventyr? Hvorfor er en gyser nervepirrende? Her kan du læse og se klip om forskellige genrer som eventyr, fantastiske fortællinger og gysere.

Gå til tema

De gode vinder

Eventyrene handler tit om, at de gode vinder over de onde, og at den fattige mand vinder prinsessen og det halve kongerige. Man kan sige, det er en slags fælles ønskedrømme.

Det, personerne slås med og overvinder, er noget alle kender til eller kan forstå: At blive alene, at miste sine forældre, at blive svigtet, at vinde kærligheden, at blive voksen.

Sverres saga

De ældste henvisninger til eventyrfortælling i Norden stammer fra 1200-tallet og findes i Sverres saga. Det er fortællingen om den norske konge Sverre Sigurdsson.

Tema Genrer Gå til tema

  1. Billedserie: Manuskript
  2. Gyser
  3. Folkeviser
  4. Folkeeventyr
  5. 10 gode gysere
  6. Det siger gyser-forfatteren
  7. Ondskab i mennesker
  8. 10 gode eventyr
  9. Eventyrets byggesten
  10. Berettermodellen