Gianni Infantino slog forhåndsfavoritten sheik Salman i kampen om præsidentposten i Fifa i de næste tre år.

Det bliver dansk fodbolds foretrukne mand, der i de kommende år sætter sig på magten i Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Schweizeren Gianni Infantino blev fredag valgt til Fifas præsident på fodboldforbundets ekstraordinære kongres i Zürich.

Formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, havde på forhånd tilkendegivet, at han ville stemme på 45-årige Infantino, der lidt overraskende slog favoritten sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa fra Bahrain.

Fredagens valg blev en langstrakt affære på mere end fem timer, da ingen af præsidentkandidaterne i første valgrunde opnåede den påkrævede opbakning på to tredjedele af kongressens i alt 207 stemmer.

Fifas præsidenter siden 1904

Præsidenterne i Det Internationale Fodboldforbund, Fifa:

* Robert Guérin, Frankrig, 1904-1906

* Daniel Burley Woolfall, England, 1906-1918

* Jules Rimet, Frankrig, 1921-1954

* Rodolphe Seeldrayers, Belgien, 1954-1955

* Arthur Drewry, England, 1955-1961

* Stanley Rous, England, 1961-1974

* João Havelange, Brasilien, 1974-1998

* Sepp Blatter, Schweiz, 1998-2015

* Gianni Infantino, Schweiz 2016-

/Ritzau/

Det pegede dog Infantinos vej allerede fra begyndelsen, da generalsekretæren fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) opnåede 88 stemmer mod sheik Salmans 85 stemmer i første valgrunde.

På det tidspunkt stod det klart, at hverken prins Ali eller Jerome Champagne med sammenlagt 34 stemmer kunne blande sig. Den femte præsidentkandidat, Tokyo Sexwale, var allerede droppet ud.

Skandale banede vejen

I anden valgrunde var der nye regler, så nu var et simpelt flertal på minimum 50,1 procent af stemmerne nok til at tage præsidentposten.

Her tog Gianni Infantino 115 stemmer, mens sheik Salman atter måtte nøjes med 88. Dermed var schweizerens sejr hjemme.

Infantinos vej til topposten i Fifa blev banet sidste forår, da fodboldforbundet blev kastet ud i en krise af orkanstyrke, efter at flere Fifa-topfolk blev arresteret på grund af forskellige former for korruption.

Krisen førte hurtigt til, at den daværende præsident, Sepp Blatter, trak sig, og senere er Blatter blevet suspenderet fra alle fodboldrelaterede aktiviteter i seks år.

Det er derfor et Fifa i knæ, som Gianni Infantino overtager.

Økonomien er elendig, da flere af fodboldforbundets kommercielle partnere ikke længere ønsker at blive forbundet med Fifa, og det kan tage mange år at rette op på det blakkede image.

Samlet set tog Fifa fredag sandsynligvis et skridt i den rigtige retning, da kongressen umiddelbart før præsidentvalget vedtog en række reformer, der skal dæmme op for fremtidig korruption.

/ritzau/

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder: