KOMMENTAR Ekspresjagt på landsholdets nye murermester

Med fyringen af Jan Pytlick har DHF travlt med at finde en afløser, der kan toppe landsholdet allerede til december.

Jan Pytlick er færdig som landstræner. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

Efter 388 kampe i spidsen for Danmark har den 47-årige murer fra Thurø lagt de sidste sten som landstræner. Jan Pytlick er færdig i jobbet med ottendepladsen ved EM som den udløsende årsag, men det står næppe alene.

Efter en række flotte bedrifter med OL-guld i både 2000 og 2004, EM-guld i 2002 og EM-sølv i 1998 og 2004 er det ikke for alvor lykkedes at gennemføre generationsskiftet, efter Pytlick igen overtog holdet i 2007 efter halvandet års pause.

VM-bronzen sidste år og den første medalje i ni år gav løfter om en ny æra. Men foråret var præget af uro, da en række spillere ikke var tilfredse med holdets spillestil. Striden blev begravet med en aftale om færre forsvars- angrebsudskiftninger og mere offensivt forsvar. Men det så vi ikke noget til under EM i Ungarn.

Tværtimod blussede nye kontroverser op med udtagelsesprocessen, hvor Rikke Skov følte sig snydt for en plads og Maria Fiskers efterfølgende åbne kritik. Et højst usædvanligt træk der indikerede, at Pytlick ikke havde spillernes fulde respekt i omklædningsrummet.

Oplagte navne er optaget

Fyringen af den lune fynbo kom bag på mig med kun godt 11 måneder til VM på hjemmebane. På den led er det en satset beslutning af sportschef Ulrik Wilbek, men på baggrund af EM-evalueringen med blandt andre spillerne må han have fundet det nødvendigt med nye boller på suppen.

Opgaverne er til at få øje på for landsholdets nye murermester. Blot fire samlinger er til rådighed frem mod VM. På den tid skal der opbygges en respekt blandt spillerne og findes en struktur på især kontrafasen, som normalt er et dansk varemærke men var blandt udfordringerne under det netop afsluttede EM.

De mest oplagte emner - Morten Soubak og Helle Thomsen - bliver svære at tilknytte. De brasilianske verdensmestre slipper næppe Soubak uden betragtelig økonomisk kompensation blot halvandet år før OL i Rio. Mens Helle Thomsen skal løses både i FC Midtjylland og hos det svenske håndboldforbund, hvis DHF vil følge kutymen om en landstræner på fuldtid.

Et spændende kig til Norge

Jeg har meget svært ved at forestille mig Ulrik Wilbek vende tilbage i trænerjobbet. Men han har bestemt også mange andre gode muligheder. Jeg vil nøjes med at fremhæve tre.

Hvis man ønsker en spillestil med mere fart over feltet, er Niels Agesen fra Team Tvis Holstebro en mulighed. Han har haft stor succes med underholdende håndbold i den vestjyske klub, hvor han træner og har trænet en række landsholdsprofiler.

Niels Agesen hyldes efter en sejr med Team Tvis Holstebro i EHF Cuppen. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Jan Leslie er en træner med flotte resultater i bagagen. På seks sæsoner i Randers sikrede han fire DM-medaljer, inden han i sommer tog til den russiske topklub Rostov Don. Men en klausul giver ham mulighed for at forlade klubben efter et år.

Ønsker man helt nye øjne på landsholdet er et spændende navn også norske Ole Gustav Gjekstad. Efter en årrække i spidsen for Larvik offentliggjorde han tidligere på måneden, at han vil søge nye udfordringer ved kontraktudløb til sommer. Har stor rutine og flotte resultater på CV'et.

Hatten af for Jan Pytlicks flotte indsats for dansk håndbold. Han har støbt fundamentet for nye store resultater. Nu skal der ny mørtel til, og det skal nå at hærde inden 5. december 2015.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve