Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
lus

© Colourbox.com

 

Redigeret af: Mille Fridal Illemann

 

Lus kommer igen

13. aug. 2009 12.00 Sundhed

Hver tredje der har haft lus i løbet af det seneste år, får de små bæster igen to til fire gange inden for et år, skriver FDB.

Har du eller dit barn haft lus én gang, er der altså stor sandsynlighed for at hovedbunden begynder at klø og kradse igen i løbet af kort tid. Det viser en ny undersøgelse baseret på svar fra 1954 adspurgte, foretaget af FDB Analyse.

Pigerne er særligt udsatte
Det skyldes primært at folk ikke får fjernet lusene helt i første om gang. Det er børnefamilierne og især dem, der har piger, som har grund til at kigge hovedbunden efter en ekstra gang. Af de adspurgte i undersøgelsen, viste det sig nemlig at tre ud af de fire, der havde haft lus, var piger.

Sådan kommer man af med lusene
De fleste tror måske, at det er en kras luseshampoo, der skal til for at udrydde lusene, men eksperten anbefaler et godt gammeldags redskab, tættekammen.

- At kæmme håret er en rigtig god idé, både af hensyn til barnet men også miljøet. Mange luseshampooer indeholder allergifremkaldende stoffer og insektgifte, som selv i meget små mængder er noget skidt. Men det kan være rigtig svært at gennemskue, hvilke stoffer man helst skal undgå. Derfor er det allernemmest helt at undlade luseshampooen, siger Brian Sønderby Sundstrup, der er konsulent i FDB.

Man skal blive ved med at kæmme og sørge for at æg og lus er helt væk, når man tjekker hovedbunden igennem. FDB anbefaler, at man kæmmer håret hver anden dag i 14 dage, hvis man vil være helt sikkert på at lusene er væk.

Send eller anbefal link

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Artikler

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.