Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Bulimi

 

Spiseforstyrrelse som også kaldes spisevægring. Er karakteriseret ved angst for fedme. Ved denne spiseforstyrrelse er der anfald af overspisning og efterfølgende opkastning og vægten for disse patienter er nærmere det normale. Sygdommen er hyppigst hos unge piger og kvinder. Overdreven fysisk aktivitet, slankekure, afførings- eller vanddrivende midler bruges også ved denne sygdom for at opnå vægttab.

Symptomer
Der er ved bulimi som ved anoreksi angst for at tage på i vægt. Kropsvægten er derimod som regel nogenlunde normal eller lidt reduceret. Der optræder anfaldsvise episoder med overspisning ofte af søde/fede usunde madvarer og derpå følgen provokeret opkastning. Der er som regel stor kropslig aktivitet/motion. Madindkøbene kan have et omfang, så de truer økonomien. Kropsligt kan der komme tandskader på grund af ætsninger fra mavesyren.

Forløb
Bulimi ses overvejende hos teenage piger og yngre kvinder. Bulimi ses 10 gange hyppigere end anoreksi hos (kvinder) mellem 15 og 24 år og er steget op til fire gange i løbet af de sidste 25 år. Mere end 25 procent af denne aldersgruppe vægtregulerer og er i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse, som ofte begynder sig i forbindelse med en afmagringskur.
Det er et velkendt fænomen i skolernes ældste klasser. Forløbet for bulimi er en del gunstigere end for anoreksi. En stor del helbredes og overdødeligheden er kun lidt øget.

Årsager
Der er flere forhold, der medvirker til udviklingen af en spiseforstyrrelse: Biologiske/arvelige, psykologiske, sociale og familiemæssige samt kulturelle forhold.

Behandling
Behandlingen består i forskellige former for psykoterapi, familieterapi og diæt- og vægtkontrol. Tidlig behandling og gode familieforhold bidrager til et godt resultat. Nyere depressionsmedicin har nogen virkning ved bulimi.

Kilde: Psykiatrifonden

Send eller anbefal link

 
ligenupaadrdksundhed

Sådan laver du stort i naturen

"Skal man, så skal man", også selv om man er på skovtur. Men hvordan gør man det så bedst?

 

Alle har ret til arbejde - også psykisk sårbare

Mennesker med en psykisk diagnose skal ikke fratages muligheden for at arbejde. Et nyt forskningsprojekt anviser nye veje til at fastholde eller indsluse dem på arbejdsmarkedet.

 

Ved du, om din teenager er ensom?

Der findes mange ensomme unge, som ikke får opfyldt deres behov for social kontakt. Og hvordan hjælper man så lige sit barn med at få et godt netværk?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Psykiatri > Artikler

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.