Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Britta Weyer, læge og journalist

 

For lidt søvn går ud over mandigheden

07. jun. 2011 08.08 Sundhed

Når mænd sover for lidt, danner de betydeligt mindre mandligt kønshormon, testosteron, end når de får søvn nok, viser ny, amerikansk forskning. Og det er ikke bare mændenes skønhed, der er på spil.


Måske han lige skal have lov at sove lidt længere, så han kan få gang i kønshormonerne? Det meste af det mandlige kønshormon, testosteron, produceres nemlig mens manden sover sødt. Og det kan måles, når han ikke får sovet nok - mængden af testosteron falder drastisk, og det går ud over hans velbefindende og energiniveau, foruden hans muskelmasse, knogletæthed og, nå ja, hans seksuelle appetit.

Mens mangel på søvn bliver tiltagende almindeligt i det moderne samfund, underbygger en voksende mængde forskning søvnens vigtighed for vores krop og psyke, heriblandt for hormonbalancen. Flere vigtige hormoner, blandt andet testosteron, dannes for eksempel hovedsagligt under søvn. Tidligere undersøgelser har vist, at ældre mænd med søvnforstyrrelser, som eksempelvis søvnapnø, som giver mange natlige opvågninger, har lavere mængder af testosteron i blodet end de, der sover igennem.
Samtidigt aftager mængden af testosteron hos mænd med stigende alder, og særligt lave mængder af det har været kædet sammen med træthed, nedsat sexlyst og svækket koncentrationsevne.

I den nye undersøgelse, som er gennemført af forskerne fra University of Chicago, blev ti raske, slanke unge mænd udvalgt som forsøgspersoner, efter at være blevet undersøgt for blandt andet hormonelle forstyrrelser, psykiske sygdomme og søvnproblemer.

De første tre nætter i søvnlaboratoriet, fik deltagerne lov at sove op til ti timer. De følgende otte nætter derimod, fik de kun lov at sove i fem timer. Undervejs svarede de på spørgsmål om deres velbefindende og humør, foruden at forskerne målte mængden af testosteron i deltagernes blod hver halve eller kvarte time i 24 timer den sidste dag i hver af perioderne.

Efter en uge med begrænset søvn, var mængden af testosteron i deltagernes blodprøver faldet med 10-15 procent. Det svarer, ifølge forskerne, til den mængde, man ville forvente hos 10 til 15 år ældre mænd.
Samtidigt rapporterede deltagerne om faldende energiniveau og dårligere humør, efterhånden som testosteronniveauet faldt. Det kan dog, ifølge forskerne, også skyldes selve søvnmanglen.

Netop for unge mænd kan lavt testosteron, ud over sexlysten og -evnen og det almene velbefindende, have negativ effekt på hele kroppens styrke, påpeger forskerne. Det skyldes, at testosteron er afgørende for mænds opbygning af muskler, styrke og knoglemasse. Samtidigt skønnes det, at 15 procent af den arbejdende befolkning i USA sover fem timer eller mindre om natten - og betaler prisen i form af konsekvenser for deres helbred.

Undersøgelsen er offentliggjort i JAMA

Send eller anbefal link

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Artikler

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.