preload loader
Blå blomkål

Et høstklart blåt blomkålshovede i slutningen af juni

 

Dyrkning af blomkål

Blomkål har været kendt i Danmark i hvert fald de seneste 300 år. Det er en forholdsvis krævende afgrøde at dyrke, derfor er det heller ikke den mest almindelige afgrøde at finde i private haver. Blomkål har ikke så veludviklet et rodnet som de fleste kål og stiller derfor endnu større krav til vand og næringstilførsel. Så plant ud i god nærende lerjord, vand ofte og tilfør jævnligt gødning.

Det har tidligere været almindeligt at så blomkål i efteråret og overvintre dem i drivbænk til høst i forår eller forsommer. Vi såede nogle blå blomkål i efteråret som har overvintret  på friland. Det gik rigtig godt, de dannede flotte hoveder.

Værre gik det med de hvide blomkål, de gik tidligt i stok uden egentligt at danne hovede, men heldigvis kunne Anne bruge de små blomkålsstokke til sin suppe. De blev sået indendørs i potter i marts og plantet ud i maj med en afstand på 35 cm.

Kålen har mange fjender, der gerne vil æde kålens plantevæv, for eksempel jordlopper, kålfluer og kålsommerfugle, derfor overdækker vi vores kålbed med insektnet

Det er vigtigt at overholde sædskifte, det vil sige, lad gå nogle år inden man dyrker kålplanter på det samme areal igen, af hensyn til både skadedyr og svampesygdomme, feks kan kålbrok overleve i jorden i mere end 5 år.

Blomkål

Her ses det hvide blomkål, der desværre gik i stok, men smagen af de små buketter var som blomkål skal smage

Sommerkålbedet

Sommerkålbedet med spidskål, sommerhvidkål, blå og hvide blomkål

 


 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Frilandshaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.