preload loader
jordskokke

Dagens høstede jordskokker

 

Dyrkning af Jordskok

Helianthus tuberosus

Planten er i samme slægt som solsikke. Får også gule blomster, hvis den  blomstrer. Jordskok er en såkaldt kortdagsplante, hvilket betyder at den sjældent blomstrer under vores himmelstrøg med korte sommernætter. Dog er nogle varianter dagneutrale og  blomstrer hvert år. Blomsterne ligner staudesolsikkens blomster.

Der er forskellige sorter, eller kloner, der tydeligt adskiller sig fra hinanden. Knoldene kan være enten hvide, gule elle røde. Nogle planter bliver kæmpehøje, andre lave, nogle blomstrer, andre ikke. Højden kan variere fra en meter til over 2 meter. Ikke kun sorten men i høj grad også dyrkningsbetingelserne betyder noget for knoldenes udseende.

Hvis man lader jordskokknoldene ligge i jorden, vil de skyde igen i foråret. Planterne vil brede sig ud til siderne. Derfor er det en god ide, at grave alle knoldene op om efteråret - når bladene er visnet ned,  og dyrke på et nyt areal det kommende år. Allerede andet år med dyrkning på samme sted vil knoldene være betydeligt mere kantede og små end ved førsteårsdyrkning. Knoldene kan straks lægges i jorden på det nye areal, eller man kan opbevare dem i fugtig jord eller sand udendørs til foråret.

Om foråret lægges knoldene i ca 10 cm's dybde, med en rækkeafstand på en halv til en hel meter og 25-35 cm mellem planterne. Man kan eventuelt hyppe bedet som hos kartofler, det gør stænglerne mindre tilbøjlige til at vælte. Jordskokke kan gro i al slags jord, men giver størst udbytte hvor jorden er let og næringsrig. Det gør ikke noget, at der er ukrudt i jorden, jordskokkens enorme vækstkraft kvæler selv det mest aggressive ukrudt.

Jordskokker har en lang vækstsæson og er først klar til optagning fra oktober.

I Frilandshaven har vi været så heldige, at vi har fået nogle forskellige jordskokke fra Aarslev Forsøgscenter. Heriblandt 'Draga' som er en sen sort, der bliver meget høj. 'Dwarf' som er den mindste sort, røde knolde udvendig, blomstrer aldrig. 'Mari' som er en tidlig sort, blomstrer altid. Det gælder for alle jordskokkeknolde at de er hvide indvendig, det er kun på skrællen, de har  farve.

Jordskok

Jørgen sidder med 'Dwarf' jordskokken, der har røde knolde og er lav af vækst

jordskok

Her ses de gulblomstrende jordskokker


 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Frilandshaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.