preload loader
mormorbed

Her ses de høstede grøntsager fra mormorbedet

 

Lav det eget Mormorbed

I mormorbedet dyrkes asparges, radisser, purløg, rødløg og kørvel.

Asparges

asparges

Allerede midt i juni blomstrede alle Jørgens asparges

i haven er en forædlet udgave af den vildtvoksende asparges, der stadig findes ved vore kyster. Fra man sår asparges i haven tager det 3 år inden man kan høste, men så kan man også høste på de samme planter i 10 - 20 år. Dog skal man huske at gøde dem. Man siger, at man kun må høste asparges indtil sankt hans, så skal planten have fred til at udvikle sig, så der dannes nye asparges året efter.

Radisser

Radisser

Radisser i juni måned klar til høst

er nemme at få til at gro. De kan såes gennem hele sommeren, så man kan høste dem løbende. Dog skal de have meget vand, så de ikke bliver for træet. En af radissens værste fjender - jordloppen kan ikke trives i fugtig jord, endnu en god grund til at vande. Radisser fåes både som runde og aflange. Farven varierer fra helt røde til hvide og røde.

Purløg

purløg

De 2 forreste purløgsgrupper er klippet ned med 14 dages mellemrum, bagved ses den blomstrende gruppe

kan høstes allerede i det tidlige forår. Når planten blomstrer, kan man klippe den ned, hvorefter den begynder at skyde med friske skud. På den måde kan man høste friske purløg gennem hele sommeren. Har man flere grupper af purløg, kan man klippe løgene ned forskudt. Hvis man deler planter hvert 3. år om foråret,  får planten større og kraftigere blade.

Rødløg

kan enten sættes som stikløg eller såes direkte i bedet. Hvis man sætter stikløg, kan man høste løgene tidligere. Løg er nemme at dyrke, dog tåler de ikke frost. De kræver også en del vand.

Kørvel

kørvel

Flotte kørvelblade midt i juni

står grøn i haven hele året, også om vinteren. Hen på sommeren går den i blomst og bladene bliver små og ubetydelige. Derfor er det en god ide, at så flere gange i løbet i sommeren, så kan man høste gode blade i en længere periode.

 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Frilandshaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.