preload loader
hjerne
 

Hvor får hjernen sin energi fra?

26. februar 2008 kl. 19:30 på DR1

Hjernen er en avanceret computer, der bruger masser af strøm for at fungere, men hvor får den sin energi fra?

Ligesom din computer skal have strøm for at virke, så skal hjernen også have ilt og næring for at fungere - men hvordan får den det? Det gør den via blodet.

Hjernen er noget mere krævende end vores andre organer. Den udgør kun 2 procent af vores vægt,- men får tilført 25 procent af det blod, hjertet sender ud. Og står for en fjerdedel af omsætningen af sukker i kroppen - og 20 procent af kroppens iltforbrug - på trods af, at hjernen altså kun udgør 2 procent af vores vægt.

Så det er en forslugen klump fedt, vi har i toppen. Hjernens blodforsyning udgør et helt træ af blodkar, der forsyner alle afkroge af hjernen med blod - og dermed også ilt og næring.

Hjernens ilt og sukkerbehov er stort set konstant, ligegyldigt hvad vi laver. Og ligegyldigt om vi sover eller er vågne - men blodforsyningen lægges hele tiden om i hjernen, så de centre vi bruger - synscentret i nakken - får ekstra ilt og næring, når der er brug for det.

Hvis blodforsyningen til hjernen bliver stoppet, så besvimer du i løbet af 5-10 sekunder, fordi hjernecellerne øjeblikkeligt går i stå på grund af iltmangel. De er meget følsomme overfor den slags.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.