preload loader
FDB's nye madpyramide
 

Hvad består vores kost af?

07. oktober 2008 kl. 19:30 på DR1

Måske har du lige siddet og spist aftensmad; kigget lidt på frikadellerne, kartoflerne, sovsen og salaten og tænkt: hvad består min mad egentlig af? Helt ned i de mindste byggesten?

I noget af din mad er der energi - det drejer sig om fedt, sukker, protein og alkohol. Men der er også ting i maden uden energi; for eksempel vitaminer, mineraler, kostfibre - og masser af vand. Eller sagt på an anden måde. Energi er der i sukker, fedt, alkohol og protein. Stoffer som kroppen forbrænder og bruger til opvarmning og bevægelse.

Som byggemateriale for kroppen er det især proteiner og mineraler, der betyder noget. Så er der nogle stoffer, der er med til at styre kroppens indre mekanismer; især mineraler og vitaminer, der bruges i små mængder. Mineraler bruges også til opbygning af blod og knogler.

Og endelig det som fylder 60-70 procent af kroppens vægt; nemlig vand, som vi bruger til at transportere stoffer rundt i kroppen med - især via blodet.

Det er min erfaring, at noget af det, der virkelige kan gøre danskerne trætte i ansigtet, det er, når læger betragter medborgerne som maskiner. Ligesom biler. Altså, hvis du kører på den her motorolie, så holder motoren meget længere.

Så enkelt er det bare ikke med os mennesker. Vi er ikke maskiner; der er en masse psykologiske faktorer inde over, plus smagsoplevelser, hygge og vaner, men derfor kan vi alligevel godt se på den - i teorien - optimale kostsammensætning. Så kender du den i hvert fald.

10 - 15 procent af kostens energi skal helst komme fra protein, der som nævnt er kroppens byggestene. Der er blandt andet 11 livsvigtige aminosyrer, vi skal have, og protein finder du i kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter og også i bønner. fedt må højst bidrage med 30 procent af kosten energi, og den bedste fedt er den umættede fedt, som du finder i for eksempel nødder, avokado og fed fisk.

De sidste 55-60 procent af kostens energi skal komme fra kulhydrat - altså sukker. Størstedelen af den sukker, skal du hente fra groft brød, kartofler, pasta og ris. Kun 10 procent må komme fra industrielt fremstillet sukker.

Noget tyder på, at alkohol fylder op mod 10 procent af gennemsnitsdanskerens energiindtag, og i øjeblikket dækker fedt 35-40 procent af danskernes indtag af energi, og det er især der, at der er no-get at hente på vores kost. Plus at du skal forsøge at få sukkeret fra groft brød, kartofler, pasta og ris.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.