preload loader
læge-salt
 

Hvad du bør vide om salt

06. november 2007 kl. 19:30 på DR1 06. nov. 2007 14.04

Salt er livsvigtigt. Men for meget salt er livstruende. Eksperter anslår, at hvis vi spiser 3 gram salt mindre om dagen, vil der om året kunne forebygges 600 dødsfald på grund af blodpropper i hjernen og 810 dødsfald, der skyldes blodpropper i hjertet .

Kroppen indeholder cirka 230 gram natriumklorid - eller salt, som det også kaldes. Nerverne bruger salt-ioner til at sende beskeder med, og kroppen styrer blandt andet vores væskebalance med de forskellige salte. Så salt er livsvigtigt.

Vi udskiller mellem 3 og 5 gram salt hver dag fra urinen - og så også noget fra sveden. Den mængde salt skal så hentes ud af vores ernæring, og man bør højst spise 6-7 gram salt hver dag, men de fleste danskere spiser mellem 9 og 12 gram hver dag. Og det kan give forhøjet blodtryk.

15 procent af det salt, vi får, kommer fra køkkensalt eller bordsalt. Altså det, vi selv kan styre. Så er der 15 procent i selve råvarerne - men 70 procent af det salt, vi får hver dag - i gennemsnit - stammer fra industriprodukter.
De såkaldt forarbejdede fødevarer; for eksempel brød, ost og pålæg. Og selvfølgelig også chips.

Spiser man 300 gram brød om dagen, som de 7 kostråd jo anbefaler - eller en portion cornflakes og en skive franskbrød med ost og smør - så har man allerede fået halvdelen af det salt, man må få den dag. Og så har man ikke en-gang fået salt til sit æg endnu.

Eksperter anslår, at hvis vi spiser 3 gram salt mindre om dagen, vil man kunne forebygge 600 dødsfald om året på grund af blodpropper i hjernen og 810 dødsfald, der skyldes blodpropper i hjertet - hvert år.

Alt sammen fordi for meget salt kan give forhøjet blodtryk. Nogle har nemlig et blodtryk, der påvirkes let af salt. Formodentlig er det genetisk bestemt. Man kalder det et salt-følsomt blodtryk. Men man kan ikke sige hvem.

Og pas særligt på med børn. Hvis de vokser op med for meget salt, så vænner deres smagsløg sig til det, og så risikerer de at blive salt-over-forbrugere. Det gode råd mod den slags er: lav maden selv. Så ved man, hvor meget salt, der er i.

Manges smagsløg har vænnet sig til et overforbrug af salt, så fødevarer med rigeligt salt er tit populære. Salt er billigt. Salt er en smagsforstærker. Salt forøger holdbarheden, og så binder saltet vand til produktet - så salt er også for industrien. Så pas på med færdigretter.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.