preload loader
helvedesild
 

Hvad er Helvedesild?

15. april 2008 kl. 19:30 på DR1

Helvedesild er det smertefulde udslæt, der skyldes varicella-zoster virus. Det virus, der giver os skoldkopper som barn, og som altså kan give os helvedesild som voksne.

Immunforsvaret holder forskellige lidelser nede i kroppen, men hvad er det for en sygdom, vi får som børn - og som kan dukke op igen, når vi bliver ældre, hvis immunforsvaret for en tid er svækket?

Helvedesild er det smertefulde udslæt, der skyldes varicella-zoster virus. Det virus, der giver os skoldkopper som barn, og som altså kan give os helvedesild som voksne.

Over 90 procent af os har haft skoldkopper som barn.

Det viser sig som feber og små blærer på huden, der brister og bliver til røde, kløende sår på kroppen og i ansigtet.

Når man som barn har haft skoldkopper, så bevæger skoldkoppevirus sig fra huden langs nervebanerne ind til nervernes rødder. Her ligger virus i dvale. Der frigøres hele tiden virus, men dem spiser immunforsvaret med det samme, så de giver ingen symptomer.

Men hvis ens immunforsvar bliver svækket - og det kan det gøre af andre syg-domme eller af alder - så kan de gamle skoldkoppevirus vågne op og bevæge sig langs nerverne ud til huden. Og så får man det udslæt, der kaldes helve-desild, i det hudområde, som den pågældende nerve forsyner - og det gør ondt.

Fordi det følger det område, en nerve dækker, så er helvedesild oftest halvsi-digt, og det ses mest hos mennesker over 6o, fordi immunforsvaret generelt svækkes med alderen. Smerterne begynder allerede, når virus vandrer langs nerverne ud til huden, og i huden minder det faktisk om et skoldkoppeudslæt.

Det varer oftest 2-3 uger. Så hos omkring 90 procent går helvedesild i ro indenfor en måned, men hos nogle få kan der gå flere måneder med de her stikkende og brændende smerter - og der kommer navnet helvedesild vir-kelig til sin ret. Men jo hurtigere du kommer i behandling med antiviral medicin, desto mindre er risikoen for de her stærke smerter. Så hurtigt i behand-ling.

Mennesker med helvedesild kan altså smitte børn, så de får skoldkopper - men mennesker med helvedesild kan ikke smitte andre, så de får helvedesild. Det kommer indefra.

Der findes faktisk en vaccine mod skoldkopper, men i øjeblikket afventer Sundhedsstyrelsen erfaringer fra udlandet for at se, om den skal indføres i Danmark.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.