preload loader
Vi skal bruge galdesyrer fra galdeblæren for at optage fedt.
 

Hvor bliver fedt af?

25. marts 2008 kl. 19:30 på DR1

Selv om en del danskere synes, at de vejer for meget, så er vores fedtstofskifte faktisk ganske fint reguleret. Selv om man måske vejer 10 eller 20 kilo for meget, så tænk på, at vi igennem livet spiser cirka 6 tons fedt i gennemsnit. Det hele reguleres altså ganske fint blandt andet af hormonet insulin.

Men hvad sker der med fedtet, når man taber sig? Lad os da følge fedtet ind og ud af kroppen. De vigtigste fedtstoffer i kosten er triglycerider, mættede og umættede fedtsyrer og så kolesterol.

Fedtspaltning
Triglycerider nedbrydes af det fedtspaltende enzym lipase til glycerol og fede syrer, og nedbrydningen og optagelsen af fedt foregår mest i tyndtarmen.

Sukker spaltes allerede i munden, men sådan er det ikke med fedt. Og i mave-sækken sker der heller ikke så meget med fedtet. Det er som nævnt i den øverste del af tyndtarmen - nemlig tolvfingertarmen - at kroppen begynder at se på det fedt, du har spist.

Fordøjelsen
Sanseceller i tolvfingertarmen registrerer, at der er fedt i maden og via hjernen giver de besked om, at galdeblæren skal trække sig sammen. Vi skal nemlig bruge galdesyrer fra galdeblæren - og også enzymet lipase fra bugspytkirtlen - for at optage fedt.

De to spalter fedtet til glycerol og fedtsyrer, og nu kan fedtet optages i tyndtarmen, så fedtet kan komme over i blodet. Og herfra går det ud til fedtdepoterne. Det første fedt er der allerede 20 minutter efter, at du har spist.

Det var optagelsen af fedt - og nu sidder det så der og hygger sig på dellerne - men spørgsmålet er, hvor det så bliver af, når man taber sig.

Vores mange milliarder celler i kroppen skaffer især deres energi ved nedbrydning af sukker, men når de ikke kan skaffe sukker - måske fordi du har holdt igen med kalorierne i en periode - så begynder nedbrydningen af fedtdepoterne.

Triglycerider nedbrydes til frie fedtsyrer, der transporteres rundt i blodet og forbrændes af de sultne celler. Og den energi, som cellerne får ved at nedbryde fedtet, bruges til bevægelsesenergi og varme. Det er det, der sker med fedtet, når vi taber os. Det bliver til varme og bevægelse.

Og da fedt indeholder mere energi pr gram end sukker - og fedt heller ikke binder så meget vand, som sukker - så er det også forklaringen på, at man hurtigt taber sig 3-5 kilo.

Det er sukkerdepoterne - herefter går det langsommere når fedtforbrændingen sætter ind. Og her får en del også dårlig ånde. De lugter lidt af acetone ud af munden. Det er ketonstofferne, der er nedbryd-ningsproduktet fra fedt, der lugter sådan. Og det er et tegn på, at man taber sig.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.