preload loader
Sædcelle ægcelle sæd befrugtning graviditet
 

Hvordan produceres sædceller?

14. oktober 2008 kl. 19:31 på DR1

Hver dag laver en mand millioner af nye sædceller, men hvordan laves de? 

Sædcellerne dannes i mandens testikler, og de modnes og opbevares i bitestiklerne.

En sædcelle begynder sin rejse med at blive lavet i testiklerne, og temperaturen i testiklerne skal helst være cirka 1 grad koldere end legemstemperaturen. Det er derfor, at pungen kan hæve og sænke sig alt efter hvor varmt, der er.

Når sædcellen er dannet i den ene testikel, sendes den via et rørsystem videre til bitestiklerne, hvor den opbevares og modes i cirka 2 uger. Så er den klar til at blive fyret af, og ved sædafgang sendes sædcellen ud i sædlederen, der går bag om urinblæren og op til prostata.

Og læg mærke til sædblæren, der også udmunder i prostata. Fra sædblæren tilsættes sædvæske, der er benzin for sædcellen. Og nu mangler vores sædcelle så bare den sidste tur ud gennem urinrøret.

Hele modningsprocessen for sædcellen tager 74 dage fra den primitive begyndelse til, at den er klar, og ved sædafgang leverer manden typisk et sted mellem 60 og 450 millioner sædceller.

Min gamle professor i cellelære - histologi - fortalte mig engang, at han var med til at finde ud af, hvordan sæd var sammensat. Han og hans kolleger onanerede på et transportbånd, der kørte forbi dem. På den måde kunne man analysere indholdet af sæden og adskille de forskellige bestanddele. Dengang var der forskere til.

Og faktisk består sæden af tre ting. Sædcellerne, der dannes i testiklerne. I sædblæren dannes sædvæsken, der er altså er energi for sædcellerne. Og så er der prostata, hvor der tilsættes en tynd, mælkehvid væske, der er med til at neutralisere surheden i kvindens skede.

Den slags er sædcellerne nemlig ikke så vilde med. Sædcellen består af et hoved, et mellemstykke og en hale, og som du kan se, er sædcellen meget mindre end den kvindelige ægcelle.

Forskerne er begyndt at fremstille kunstige sædceller ud fra knoglemarv. Nogle celler, der ellers ville have udviklet sig til muskelfibre og brusk, blev i laboratoriet omprogrammeret, så de i stedet udviklede sig til sædceller. Måske en ekstra hjælp for barnløse fremover.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.