preload loader
Mand, jeans, bar overkrop
 

Hvorfor har mænd brystvorter?

16. september 2008 kl. 19:30 på DR1

Mænd har brystvorter fordi vi, indtil 6. fosteruge, alle sammen er piger. Derefter bliver vi delt i drenge og piger, alt efter vores gener - men på det tidspunkt er brystvorterne allerede anlagt.

Du kender sikkert også godt det med, at man kan komme ind i en bil, hvor der er gjort plads til nogle knapper i instrumentbrættet, men som ikke lige bliver brugt i den model af bilen, du sidder i. Men det var praktisk for fabrikken at gøre plads til de ekstra knapper i alle modellerne. Og bilen kører jo fint alligevel. Sådan er det også med mændenes brystvorter.

Hvis man stimulerer en mand med kvindeligt kønshormon østrogen, så bry-sterne vokser - og han også får hormonet prolaktin, der sætter skub i mælkekirtlerne - og også hormonet oxytocin, der får de små muskler i brystgangene til at trække sig sammen, så mælken kan komme ud - så kunne en mand faktisk godt opdrages til at amme sine børn, men det vil blive noget hormonelt roderi.

I øvrigt oplever en del drenge, at deres bryster vokser i puberteten - det er helt normalt - men det skyldes næsten altid bare, at de mandlige kønshormoner lige skal vinde krigen over de få kvindelige kønshormoner, der også er til stede i blodet på det tidspunkt. Fænomenet med unge drenge, der har bryster i puberteten, forsvinder stort set altid af sig selv. Men brystvorterne, de bliver der.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.