preload loader
Inde i knoglerne ligger der stamceller, og stamcellerne sender hele tiden nye hvide blodlegemer ud i blodet.
 

Oprethold dit Immunforsvar

04. marts 2008 kl. 19:30 på DR1

Immunforsvaret - hvad er det for noget? Og kan man gøre noget for at styrke det?

I udsendelsen kan du se dit immunforsvar. Milliarder af hvide blodlegemer, der hele tiden ligger på lur i din krop. Enten for at danne antistoffer - eller for direkte at gå i krig mod en bakterie eller en virus. Der er cirka 6 milliarder hvide blodlegemer i en enkelt milliliter blod.

Sådan ser kernetropperne i dit immunforsvar altså ud, men hvor kommer de fra?

Inde i knoglerne ligger der stamceller. Og ligesom en myredronning hele tiden sørger for nye myrer - så sender stamcellerne hele tiden nye hvide blodlegemer ud i blodet. Millioner hvert minut. Milten, brisselen, vores flere hundrede lymfeknuder, mandlerne og blindtarmen er også en del af dit immunforsvar. De har alle sammen særlige opgaver. Blindtarmens opgave er at agere træningscenter for nogle særlige hvide blodlegemer, så de ved, hvilke bakterier, der godt må have lov til at være i vores tarmsystem.

Vi kan godt undvære blindtarmen, for immunforsvaret lærer hurtigt lektien - men den har en mening.

Generelt har vi ikke behov for at styrke vores immunforsvar. Det er næsten altid stærkt nok. Selvfølgelig skal byggestenene til at lave nye hvide blodlegemer være til stede, men det vil de være i en varieret kost med proteiner og vitaminer.

Hvis du er i tvivl, kan du supplere med en almindelig vitaminpille, og så er motion rigtig godt for immunforsvaret. En god nattesøvn skulle også være vigtig. Og så har det vist sig, at stress påvirker dit immunforsvar i den forkerte retning.

Når børn bliver født, er de beskyttet af moderens antistoffer det første halve års tid. De næste par år skal de så selv til at danne milliarder af antistoffer, og det sker, når de bliver udsat for forskellige sygdomme eller vacciner. Fra 4-årsalderen begynder børnenes immunforsvar at reagere som voksnes.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ha det godt

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.