preload loader
Glas

For den utrænede kan det være svært at se forskel på presseglas og krystalglas.

 

Krystalglas og presseglas

Glas i Europa
Når forhandlere bruger betegnelsen krystalglas, betyder det som regel ikke, at glasset er udfærdiget i bjergkrystal. Derimod er der tale om glas, der imiterer krystalglassets udseende, og som stadigvæk er meget værdifuldt.

Teknikken til at lave krystalglas blev opfundet i Bøhmen, hvor man ændrede lidt i glasopskriften, og skabte et mere glansfuldt og hårdt glas, som man kunne forarbejde, uden at glasset gik i stykker.

I England forsøgte man at overgå den bøhmiske krystal. Man tilsatte glasmassen bly, der bevirkede, at glasset blev mere tungt og klangfuldt sådan som ægte bjergkrystal er det.

Disse glastyper efterlignede man også i Danmark bl.a. på Holmegaard Glasværk.

Presseglas - den nye teknik
Omkring 1820 opfandt man presseglas. Glasmassen hældes i en metalform med mønster på indersiden, hvorpå et stempel presses ned i formen, så glasmassen tager form efter mønstret.

Dette var en nem og billig metode at forarbejde glas på og betød, at jævne folk nu også kunne anskaffe sig glasgenstande, som oven i købet lignede krystalglas.

Lær at se forskel
For den utrænede kan det være svært at se forskel på presseglas og krystalglas.

Presseglas  vejer ikke så meget som f.eks. blykrystal.

Hvis man ser godt efter, kan man se sømmene fra formen i presseglasset. Kanterne på et stykke presseglas har ikke den samme skarphed og præcision som et håndslebet stykke glas, og overfladen kan være mere ujævn og nopret. Og endelig har presseglas ikke den dybe, brede klang når man knipser til det, som krystalglas har.

Glas

Hvis du vil vide mere om krystalglas og presseglas, kan du læse bogen  Judith Millers, Se nærmere på antikviteter, fra 2001. Du kan læse mere om presseglas i Michael Blochs, Dansk presset glas, 1850-1950, fra 2003.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Hvad er det værd håndbogen

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.