preload loader
Napoleon III skænk

Napoleon III skænk. Nyklassicistiske møbler kan kendes på deres arkitektoniske former og rene linier.

 

Nyklassicisme

Nyklassicistiske møbler kan kendes på deres arkitektoniske former og rene linier.

De er meget efterspurgte, da de passer godt ind i moderne hjem. 

Derfor er prisen ofte noget højere, end hvis man vil anskaffe sig barok- eller rokokomøbler. 

Stilhistorie
Den nyklassicistiske stil opstår i midten af 1700-tallet i kølvandet på de arkæologiske udgravninger af Pompeji, som var en romersk by, der blev begravet i aske under et vulkanudbrud i år 79 e.v.t..

Detalje fra Napoleon III bord

Her fik man indblik i romernes hverdag, hvordan de indrettede hjemmet, hvilke møbler, hvilke farver og hvilken kunst de havde omkring sig. Denne nye viden gav inspiration til kunsten og arkitekturen i hele Europa.

De romerske principper for byggestil kunne man nu se i møbler, klædedragter og billedkunst. Der opstår imidlertid forskellige stilmæssige strømninger i den nyklassicistiske periode.

Louis seize
Louis seize-stilen er opkaldt efter Ludvig XVI, der i sin regeringsperiode dyrkede de antikke principper, som de kom til syne i Pompeji.

Møbler fra denne periode kan kendes på deres rette, symmetriske linier, kanneleringer i træværket, doriske og ioniske søjler, de ovale medaljoner, mæanderborte, guirlander samt blomster- og bladranker.

Louis XVI armstole

Empire
Empire-stilen har navn efter Napoleons første kejserdømme og navnet empire er således en dobbelthenvisning til Napoleons kejserrige og det antikke romerske kejserrige.

Empire sekretær

Møbler fra denne periode skulle i deres opbygning og udsmykning afspejle det antikke romerske kejseriges pragt og vælde.

Empire-møblerne har ligesom Louis seize de strenge symmetriske linier og søjlekonstruktioner, men empire-møbler har flere forgyldninger og intarsiadekorationer. Empire-stilens særlige kendetegn er møbeludsmykningens relieffer og ornamenter, der er inspireret af romersk mytologi og oldtidskunst.

Palmegrene, palmetter og skjoldformede ornamenter henviser symbolsk til det antikke kejserrige og er derfor også udsmykninger, der hyppigt anvendes i denne periode.

Napoleon III skab

 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Hvad er det værd håndbogen

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.