preload loader
Panton
 

Verner Panton

Historie og design
Verner Panton (1926-1998) var uddannet arkitekt og havde tætte relationer til både Poul Henningsen, Arne Jacobsen og Hans J. Wegner, som alle kan betegnes som dansk møbeldesigns "grand old men".

Men Pantons formsprog, brug af materialer og farvepalet var markant forskellig fra den træmøbel-tradition, der eksisterede i Danmark på det tidspunkt, hvor han påbegyndte sin produktion.

Pantons møbler indeholdt en optimisme i forhold til tidens nye materialer og produktionsmetoder. Han lavede møbler af bl.a. plastic, stål og glasfiber, der let og billigt kunne masseproduceres, og dermed blive hvermandseje.


Det danske marked var imidlertid ikke parat til de farvestrålende plastic- og stålmøbler, så derfor blev det en amerikansk møbelproducent, Herman Miller, der som den første satte den famøse Panton-stolen i storproduktion i 1967.

Hele syv år efter at Panton havde designet den.

Det er den første plaststol i verden, som er støbt i et stykke, og den er Pantons mest kendte frembringelse.

Verner Panton lampe

Panton har desuden lavet lamper, borde, vægdekorationer, tapeter og tekstiler, som alle er et tidstypisk udtryk for 60'ernes psykedeliske mønstre og farver.

Original og kopi
60'er-retrobølgen har bevirket, at Pantons møbler og lamper nu er meget efterspurgte især blandt unge mennesker.

Originale Panton-møbler kan derfor opnå høje priser på auktion. Pantons møbler og tekstiler bliver ofte kopieret, eller også lader nogle møbelproducenter sig inspirere af hans design.

Det kan være en god og billig løsning, hvis man ønsker at have 60'er-stilen i sit hjem uden at skulle betale mange penge.
Men er man på udkig efter en original Panton, så læg mærke til prægningen eller mærket.

Panton-stolen skal enten bære en prægning fra den amerikanske møbelproducent Herman Miller eller fra det tyske firma Vitra.
De fleste Panton-lamper bærer et klistermærke fra lampeproducenten Louis Poulsen.

Verner Panton lampe

Vil du vide mere om Pantons design, så kan du læse videre i Per H. Hansen og Klaus Petersens "Den store danske Møbelguide" fra 2005.


På hjemmesiden www.vernerpanton.com kan du se billeder af Pantons farvestrålende møbler, lamper og tekstiler.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Hvad er det værd håndbogen

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.