preload loader

Hvad du bør vide om natteblindhed

 

Stavceller og tapceller, som er nethindens sanseceller, påvirkes af lys. De er årsag til, at vi overhovedet kan se noget.

Tapcellerne er sanseceller på øjets nethinde. Tappene er i stand til at genkende farve. Der findes tre typer tappe, der hver er i stand til at genkende en farve: blå, rød og grøn. Tappene er ikke så lysfølsomme som stavcellerne. Derfor er det svært at se farver, hvis der ikke er ret meget lys.

Stavceller er også sanseceller på nethinden. De er meget lysfølsomme (modsat tapperne), det er stavceller man bruger til at se med, når det er mørkt. Natdyr har mange stavceller, det er derfor de ser godt i mørke

Når det bliver mørkt og øjnene skal vænne sig til mørket sker det ved, at stave og tapper bliver mere lysfølsomme ved at optage mere synspigment. Det sker først i tapperne og tager cirka 5 minutter og øger lysfølsomheden lidt. Herefter sker der en kraftig øgning af følsomheden, helt op til 10.000 gange. Det skyldes at stavene optager mere synspigment. Det tager noget længere tid, cirka 30 minutter.

Det vil sige, at i løbet af de 30 minutter er vi alle lidt natteblinde.

Natteblindhed er også en arvelig sygdom. Det ses ved flere sygdomme i nethinden og og ved A-vitamin mangel, fordi synspigmentet er opbygget af A-vitamin. Det kan også ses efter operatio-ner i hornhinden eller linsen.  Nogle mennesker tror, de er natteblinde, men i virkeligheden er de nattenærsynede. Det kan man rette op på ved at få lidt stærkere briller til nattebrug.

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Lægens Bord

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.