preload loader
horsens-scene
 

Opfør en backstage scene

Opgaven:

Hvis man har en scene i sin have, hvad er så mere naturligt end at have en Backstage scene. Backstage scenen skulle have den funktion, at man bl.a. derfra kan se ned på de optrædende, samtidig kan backstage scenen bruges til f.eks. bare at hygge sig med en god bog.

Udførelsen:

En del af Backstage scenen bygges oppe i et stort gammelt pæretræ i 2 plateauer. Det øverste plateau som en lille træplatform, det nederste med en siddeplads og ellers som klatrestativ for slyngplanter. Nede på jorden bygges en mere "jordnær" træterrasse.

Største bekymring er at få bygget platformen 3,2 meter oppe i et træ, så derfor starter projektet her. Der bygges en trekantet ramme af 2 x 4" stolper, spidsen af trekanten skrues ind i træet fra begge sider med nogle kraftige franske skruer. Den tungere side af trekanten hviler på en overlægger, som sidder ovenpå to 4 x4" stolper. Så bliver rammen til platformen faktisk rimelig stabil.

Ovenpå platformen skrues terrassebrædder fast og saves til.
Den mellemste platform laves efter samme princip, her hviler det ene hjørne oven på pergolaen, det andet hjørne er skruet fast på den ene af stolperne.

Rammerne males sorte og en lang grøn stige monteres på platformene. For lige at pifte hyggen mere op, sættes kæder med kulørte pærer rundt om platformene og i pæretræet.

Der er ikke noget rækværk på platformene, så det er ikke en legeplads for de helt små.


Platformen, der står nede på jorden, er lavet som en forlængelse af trekanten fra øverste platform, således at når man i fugleperspektiv ser de 2 platforme, fremstår de som én trekant.

Rammen på nederste platform er hævet lidt fra jorden for at undgå direkte jordkontakt. Rammen er monteret på 4 stolper, som står ved hvert hjørne. På stolperne, som stikker optil 180 cm over jorden, er der monteret nogle tværgående remme som klatreplanter kan kravle i.

Platformen er lavet således, at man kan sidde op af et skråtstillet ryglæn, der er lavet ud af 4 terrassebrædder. Under nederste platform lægges en sort geotekstil (Fiber dug) for at forhindre ukrudtet i at vokse op mellem brædderne, det er nemlig fuldstændigt umulig at fjerne ukrudt bagefter. Alt træ til backstage scenen er i ubehandlet lærketræ.


Materialer:

  • Alt træ til backstage scenen i ubehandlet lærketræ.
  • 2 x 4" stolper
  • 4 x 4" stolper
  • Kraftige franske skruer
  • Terrassebrædder
  • Sort geotekstil (Fiber dug)
  • Maling
  • Kæder med kulørte pærer
  • Slyngplanter

Tips & Tricks:

Selv om et træ er dødt, arbejder veddet stadig alt efter vind og vejr. Når man f.eks. skal bygge en træterrasse eller sætte et plankeværk op, kan man meget nemt få løse brædder, hvis man vender træet forkert. Marven eller kernen skal altid vende opad eller ud fra materialet som det monteres på. Brædder har det nemlig med at ville "åbne" årringene. Og er derved i stand til at trække søm og skruer ud. Husk i øvrigt at have godt med luft imellem brædderne - 1 cm er ikke for meget.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.