preload loader
Nyttehave med kant
 

Etablering af nyttehave

Udfordringen:
Etablering af en lille nyttehave med forskellige krydderurter, som nemt kan vedligeholdes.

Udførelsen:
Stort set er der intet der er vedligeholdelsesfrit i en have, men ved at have en helt klar afgrænsning ind til urterne, bliver det nemmere at overskue når planterne først har etableret sig og begynder at brede sig.

Nyttehaven laves som en cirkel med en diameter på ca. 2,4 meter. Sæt en stok i centeret for cirklen, bind en snor på stokken og på den måde kan græskanten stikkes helt præcist 2,2 meter fra stokken.

Dernæst skal græstørven skralles af ca. 5 cm. Som afgrænsning mellem græs og nyttehave kan man vælge at sætte en Linefix kantskinne. Skinnen er lavet i plast, i en L-form og kan bøjes så den passer til alle kurver. Skinnen monteres direkte oven på en omhyggelig afrettet og fast jord uden brug af grus eller beton. Skinnen blev fæstnet med plastpløkker ca. 4 stk. pr. skinne.

Jorden i midten skal gennemarbejdes godt i dybden med en greb. Herefter kan der plantes.

Tips & Tricks:
Når man skal etablerer en nyttehave er placeringen vigtig. De fleste krydderurter trives på en varm og solrig plads. Samtidig er det vigtigt at vide, hvor store planterne bliver. På den måde kan man opbygge bedet så alle planter får den tilgang af sollys som de har brug for. Store planter bagerst og de mindste forrest. Nogle urter trives bedst i halvskygge, de kan evt. stå lidt i skyggen af de højere planter.

Jorden er selvfølgelig et meget vigtigt parameter for planternes trivsel. Planterne ynder typisk forskellige slags jord, men næsten alle planter kan lide at gro i en god blød muldjord. Det er altid en god ide at tilfører noget organisk materiale, i form af; nedbrudt kompost, spagnum eller blot supplerer med mere havemuld.

Det vigtigste er, at jorden er løsnet godt i dybden med en greb. Ingen planter kan lide en hård sammenklasket jord. I en normal have er der ingen grund til af fjerne de sten der er under 1-3 cm i diameter, tværtimod er de med til at dræne jorden, og sikre at jorden ikke klasker helt sammen.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.