preload loader
Ovesigt belæg trige
 

Runde terrasser i gårdhavemiljø

Udfordringen:
De runde former som terrasserne udformes i skal bryde oplevelsen af de lige kanter i det firkantede gårdrum.

Udførelsen:
Der etablereres en række af runde cirkler i forskellige diametre, med fx belægningsstenen "Classico". I dette valgtes brune sten, med cirkler i sorte sten, igen i forskellige diametre. Imellem cirklerne lægges stenmel. På den måde fremstår cirklerne mere som enkeltstående cirkler og samtidig kan man lave et noget større areal for lidt færre penge.

Hvis terrænet er ujævnt skal det reguleres før fliserne lægges.

Det er altid vigtigt at der er min. 15 promilles fald på en belægning (VÆK fra huset). Ved 15 promilles fald sikrer man, at regnvandet kan løbe af belægningen. Man kan godt se 15- 25 promilles fald med det blotte øje, hvis man ser det i forhold til et vandret plan. Men man kan knapt mærke det, når man går eller sidder på belægningen.

Når gruset er "afrettet" starter man inde i centrum af cirklen med at lægge stenene og arbejder sig derfra udad. Når cirklerne er færdige skal fugerne fyldes med fugesand. Fugesandet her har en utrolig høj pH værdi, som gør at ukrudtet har svært ved at etablerer sig i fugerne og det holder faktisk i mange år.

Først fyldes fugerne med "tørt" fugesand. Så fejes belægningen helt ren for sand. Derefter vibreres belægningen 1 gang med en pladevibrator (Helst med kunststofplade monteret under pladevibratoren). Herefter vil sandet i fugerne synke, og så er det i gang med fugesandet og kosten igen.

Når cirklerne er færdige, fyldes arealet i mellem cirklerne op med Stenmel. Stenmel er et produkt at granit som er knust ned til små "sandkorn" Når stenmelet er komprimeret/ vibreret kan det blive næsten lige så hårdt som en fast belægning. Dog trænger regnvand lige igennem stenmel. Derfor skal man være opmærksom på, at bunden under en stenmelsbelægning er en god drænende jord, hvis regnvandet ikke kan trænge væk bliver stenmelsbelægningen bliver den "sjappet", når den er våd.

Tips & Tricks:
Hvis man lægger en plade eller nogle brædder oven på gruset, når man går til og fra med stenene, undgår man at ødelægge det jævne gruslag.

Husk: Fugerne i en belægning skal altid være helt fyldte. Fugen i en belægning udgør en meget stor del af hele belægningens bæreevne. Samtidig vokser ukrudt ikke så godt i fuger, der fyldt helt op.

Strandsand er i virkeligheden ikke særligt velegnet til fugesand selvom det ser pænt ud. Strandsand/Søsand består af runde korn, som ikke "kiler" sig godt fast i fugerne og lader samtidig regnvand passerer igennem fugen. En fuge skal helst være så vandtæt som muligt.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.