preload loader
IMG_3609
 

Sofaterrasse - en sofa i terrænet

Udfordringen:

En sofa i terrænet. En slags sofaterrasse, ligge-sidde-stol for flere.

skitse af sofaterrasse

Udførelsen:
Sofaen kan etableres på en skråning i haven. For at forme nogle behagelige kurver at sidde/ ligge på, bruges lister. 110 stk. 21 x 33 mm á 180 cm i fyrretræ. Til at skrue listerne fast på bruges 3 stk. planker 50 x 500 mm, a´ 300 cm.

For at finde de helt rigtige kurver til sofaterrassen formes jorden i de ønskede kurver, som sofaen skal følge. Nogen steder skal der følgeligt graves ud, andre steder fyldes jord på, således at kurverne ligger halvt nede og halvt oppe over jorden i forhold til det omkringliggende terræn.

Når de helt rigtige former er fundet graves 3 parallelle render ned i jorden ca. 50 cm dybe. 2 i siden og en i midten. Så lægges plankerne ned i renderne, og ud fra det formede terræn tegnes en streg på planken nøjagtig i kurvens forløb. En kraftig stiksav langs stregen og så har man en skabelon til at save de andre to planker efter.  Planker placeres i renderne, i lod.

Snit af sofaterrasse

Før montering af listerne gives plankerne en gang maling.

Mens malingen tørrer lægges Geotekstil (Fiber dug)oven på jorden under terrassen. Det forhindre ukrudt i at etablerer sig. Den sorte Geotekstil hæftes fast på siden af plankerne.

Herefter skrues de formalede lister på. Husk at forbore med skrueforsænker ellers flækker listerne. Sæt listerne på højkant ( 21 mm, op og nedad) med et mellemrum på 8 mm. Hertil er det smart at have en liste på 8 mm til at holde afstanden. Afstandslisten skal man sørge for hele tiden at holde helt oppe i toppen af listerne, ellers vil afstanden automatisk varierer idet planken ændre radius hele tiden.

Til slut formes terrænet ved siderne således at bølgerne fra sofaterrassen glider ud i græsset og stille "fader" helt ud.
 
Tips & Tricks:
Husk at al træ med direkte jordkontakt forgår meget hurtigere end træ der holdes tørt. Renderne, som plankerne sættes ned i, kan med fordel fyldes op med småsten samt ca. 5 cm under plankerne. Det vil virke som en slags dræn, der holder træet mere tørt. Under listerne er det ligeledes vigtigt, at der er luft og afstand til jorden.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.