preload loader
Stenbed
 

Lav en stenhave

Udfordringen:
 Sten i alle størrelser og enkelte planter skal være de to grundelementer i stenhaven.

Udførelsen:
At lave en stenhave er meget mere end blot at læsse en omgang sten af i haven. Placeringen af stenene i forhold til hinanden er her det altafgørende. Der findes kun én inspirationskilde og det er naturens eget design. Det kan være svært at sige, hvorfor noget virker harmonisk og noget ikke. Det er måske noget der ligger dybt i vores gener.

Al græsset i hele haven skrælles af med minigraver. Dernæst formes 2 aflange bede i siderne af haven. Bedene blev formet med en anelse "ryg".

Jorden rives og gennemarbejdes for at få det værste ukrudt væk. Bagefter rulles geotekstil (fils) ud over jorden, for at forhindre ukrudt i at etablerer sig. Det er vigtigt at fjerne ukrudt, da nogle ukrudtssorter sagtens kan skyde op igennem stoffet, hvis der er kraft nok i roden. Frø fra ukrudt kan ikke spire under geotekstilen, da der ikke kommer lys nok igennem.

Skal de store sten placeres. Når man sætter en stor sten, ser det mest naturligt ud, hvis man ikke kan fornemme, hvor stor stenen er. Det skal ligne "toppen af isbjerget" der stikker op af jorden. Hvis stenen f.eks. buer lidt ind for neden kan man fornemme, at stenen bare ligger oven på jorden. Man ser normalt ikke en stor sten, som står med den tunge ende opad ude i naturen - den ville vælte med tiden. Så det handler også om at finde stenens balance.

Når de store sten er placeret dækkes resten af området af med lys grå skærver 11-16 mm. Bag nogle at de store sten lægges lidt mindre skærver 5-11 mm for at gøre det mere naturtro.

I stenbedene plantes til sidst forskellige lave vækster. Planterne sættes i enkelte store grupper. Endelig afsluttes med at plante 3 store flerstammede birketræer, Betula utilis.

Tips & Tricks:
Det er vigtigt, at man ikke blander sorterne, men plant i større grupper med samme sort.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.