preload loader
Udebruser
 

Udensdørsbruser

Opgaven:
Konstruktion af en udendørsbruser.

Brusekabinen er bygget op som en skærm af lameller, der til dels skærmer helt af mod resten af haven. Til lamellerne er brugt almindelige terrassebrædder i ubehandlet lærk.

Brædderne  sættes lodret i jorden med 5 cm lange kobberrørs stykker som afstandsholder imellem brædderne. For at holde alle brædder og kobberrør sammen trækkes en wire igennem rør og borede huller i brædderne.

Brusehovedet i kobber monteres direkte på lamellerne. Vandforsyningen kommer fra en almindelig haveslange som graves ned lige under græsplænen.

I stedet for et traditionelt vandafløb under bruseren er der her valgt at grave en færdigkøbt "faskine" ned. En faskine er blot en kasse, hvor vandet i første omgang kan samle sig inden det stille og roligt siver ned i jorden.

Udførelsen:
Først graves en ca. 70 cm dyb rende, hvor skærmen skal stå. Derefter samles skærmen nede i renden. Skærmen bygges 240 cm over jordhøjde.

Af hensyn til stabiliseringen er det en god ide at arbejde med 4-5 brædder af gangen, sætte dem i lod og fylde beton omkring brædderne.

Når alle brædder var sættes, strammes wiren op, som løber igennem hele konstruktionen, og den låses derefter med en wirelås.

Den færdigkøbte faskine pakkes ind i geotekstil ( Fiberdug), således at jord ikke kan trænge ind i kassen. Oven på faskinen laves lille platform, som man kan stå på, når man er i brusebad.

Vandet fra bruseren vil derefter forsvinde direkte ned igennem platformen og ned i faskinen.

Materialer og tid:
Lærkebrædder, kobberrør, wire og cement.

Udebruser

Tips & Tricks:

  • Ved en udendørsbruser som normalt kun er forsynet med koldt vand, kan man vælge at lægge en sort vandslange oven på jorden eller f.eks. oven på et tag. Så vil solens stråler varme vandet op i slangen.
  • Alternativt til en færdigkøbt faskine kan man grave et hul på ca. 70x70x70 cm, fylde det op med nøddesten eller lig. og derefter dække hullet med et geotekstil (fiberdug).
  • For det færdige udseende er det vigtigt at lamellerne/ brædderne står lige forhold til hinanden, selvom at skærmen buer. Ved at lukke det ene øje og kikke ind fra siden langs skærmen kan man meget nemt se om lamellerne står helt parallelt i forhold til hinanden.
  • Blanding af beton: 1:5 = 1 skovl cement, 5 skovle grus, blande sammen, blande vand i indtil blandingen er jordfugtig dvs. våd, uden at vandet løber ud af blandingen.
 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Ønskehaven

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.