preload loader
Dyrk dine egne tomater
 

Dyrk dine egne billige grøntsager

I takt med at priserne på grøntsager og andre sunde sager stiger, kan det nemt føles dyrt at være sund. Derfor er det en rigtig god ide selv at dyrke noget at det, man spiser mest og som er dyrt at købe. Og selv om det stadig føles vinteragtigt udenfor, skal du faktisk i gang nu. 

Tomater
Skal du dyrke tomater til drivhus, skal de forspires allerede i marts. Men hvis du har planer om at dyrke dine tomater udendørs, skal du vente en måneds tid med at så dem.

Når du har sået dine tomater skal de have det varmt, dvs. at de skal stå ved cirka 25 grader. De behøver egentlig ikke lys, men man skal holde øje med dem, for så snart de er spiret frem (efter 5-7 dage), skal de stå i et sydvendt vindue, og så kan man næsten ikke give dem lys nok.
Her kan du læse om forkultivering i vindueskarmen
Her kan du læse om at så dine egne tomatplanter

Spar penge og dyrk dine egne tomater

Chili
Chilifrø er mere varmekrævende og kan sagtens tåle 25 grader i lang tid. De er også lidt langsommere i spiringen, så når frøene er sået, kan der gå op til 2 uger, før der er spirer at se.
Her kan du læse mere om at dyrke dine egne chilier

Jordskokker
Jordskokker er blevet lidt af en trendy gourmetgrøntsag, men de er super nemme og billige at dyrke selv. Jordskokker skal ikke forspire, men plantes i jorden lige som kartofler. De sættes i, når jorden er klar og der ikke er mere frost.

Planterne, som bliver op til to meter høje, kræver næsten ingen pasning. For at have nok til en familie på fire personer, skal der sættes ca. 10 planter.
Læs mere om jordskokker her

Den rigtige jord
Når du skal forspire dine planter er det ikke lige meget, hvilken slags jord du bruger. Til forspiring skal du bruge såkaldt såjord. Det har en fin struktur og indeholder ikke for meget næring. De første spæde spirer kan nemlig blive svitset af, hvis de skal spire i næringsfyldt jord. Når spiren er ca. 5 cm høj, skal den plantes over i pottejord, der indeholder mere gødning.

Hjemmelavet minidrivhus
Der fås nogle specielt egnede spirebakker til at så dine planter i. Men du kan spare ekstra penge ved at lave dine egne - du kan faktisk lave dit eget lille minidrivhus ud af genbrug.

Du kan f.eks. bruge gamle kød- og frugtbakker samt yoghurtbægre og mælkekartoner. Husk dog at lave huller i bunden, for vandet skal kunne løbe fra, ellers bliver jorden alt for våd og planterne rådner.

Eksempler på andre madvarer
Der findes mange andre spændende og nemme madvarer, som det sagtens kan betale sig selv at dyrke, f.eks. hvidløg, peberfrugter, rucola og krydderurter som basilikum og oregano.
Her kan du læse mere om køkkenhaven
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Rabatten

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.