preload loader
Man kan nøjes med tre ting til rengøring
 

Gør rigtigt rent

Mange af os har skabet fyldt med rengøringsmidler - midler som er dyre og i mange tilfælde også overflødige. Vi kan nemlig klare os med meget få midler, hvis vi gør rent på den rigtige måde.

Vi har fået hjælp af  Anne Grete Rasmussen, lektor i Ernæring og Sundhed på Ankerhus. Anne Grete er ekspert i at gøre rent uden brug af for mange og for skrappe midler.

Helt overordnet kan man nøjes med tre ting til rengøring: sulfo klarer den lette rengøring, eddikesyre tager kalken, og brun krystalsæbe klarer den meget kraftige rengøring. Og hvis du så supplerer med noget godt "værktøj", når du langt:

Mikrofiberklude
De er nemme at arbejde med, fordi man ikke skal vride så meget. Og så er de suveræne til spejle og fliser - meget bedre end alverdens spraymidler til den slags. Den laver nemlig så små vanddråber, at det ikke er nødvendigt med efterpolering. Så der kan man spare båd tid og rengøringsmiddel!

Til den lette, daglige rengøring vrides kluden bare op med koldt vand og kan bruges til at tørre støv af hylder, pyntegenstande osv.

Vær opmærksom på, at mikrofiberklude ikke må tørretumbles, da det ødelæggere fibrene.

Rengør med mikrofiberklude

Opvaskemiddel
De mere genstridige pletter kan klares ved at bruge lidt opvaskemiddel på kluden. Opvaskemiddel er både billigere og blidere end de fleste universalrengøringsmidler, som mange os bruger. Opvaskemiddel har nemlig en lavere PH-værdi.

Og endnu bedre - og billigere - er det, når man fortynder opvaskemidlet 1 til 5-10 - vi har nemlig en tendens til at bruge for meget rengøringsmiddel, så hvis vi fortynder, passer doseringen bedre. Derfor er det en god idé at have en forstøver, som man hælder opvaskemidlet over på. Og med mindre der er meget beskidt, så kan vand og sulfo klare det meste af den daglige rengøring.

Hører du til dem, der synes, at det skal dufte for at føles rigtig rent, så kan du evt. sprøjte med en smule parfume fra en forstøver. Men det er vigtigt at huske, at det ikke er parfumestofferne i rengøringsmidlerne, der gør rent. Og den bedste måde at få frisk luft på er at lufte godt ud.

Eddikesyre
Eddikesyre er et effektivt middel - lige så godt og billigere end mange afkalkningsmidler. Brug det f.eks. til kaffemaskinen (fortynding: 1:4). Husk at sætte filter i, så bliver kalken siet fra, og eddikesyren kan genbruges, f.eks. på badeværelset.

Og husk selvfølgelig også at rense maskinen ved at køre den igennem med rent vand et par gange efter afkalkningen.
Som tommelfingerregel skal en kaffemaskine afkalkes efter ca. 50 filterposer eller, når det tager længere tid end et minut pr. kop for kaffen at løbe igennem.

Eddikesyren er også et rigtig godt middel til rengøring i badeværelset - på f.eks. fliserne og vasken. Det kan være en god idé at bruge en skraber mage til den, man bruger til komfuret, for lige at tage det værste, inden man går i gang med eddikesyren.

For at syren ikke løber for hurtigt væk, kan man på hårdt ramte steder lægge toiletpapir ud og spraye syren ovenpå. På den måde kan den få lov til at virke i længere tid. I små sprækker og hjørner kan det være en god idé at bruge en gammel tandbørste, så man kan komme godt ind i krogene. 

Brun sæbe
Til at få bugt med det skidt, der virkelig har sat sig fast, f.eks. på stegeplader, er det godt at brug brun sæbe af den faste slags. Smør pladerne godt ind i brun sæbe og put dem i en stor pose, som lægges udenfor, i bryggerset eller lignende. Efter et par dage kan skidtes så simpelthen skylles af med rindende vand.

Men husk, det SKAL være den faste, brune sæbe - den flydende er ikke kraftig nok.

Og så anbefaler Anne Grete, at du sætter noget god musik på, når du skal gøre rent. På den måde får du også rørt dig lidt, og rengøringen bliver mindre sur pligt og mere fornøjelse!

 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Rabatten

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.