preload loader
 

Skrevet af: Sannie Wessel Mikkelsen

 

Lav din egen babymad

Du kan nemt lave både grød, grøntsagsmos og frugtmos selv. Også når du vælger økologiske produkter, er det langt billigere at lave maden selv frem for at købe den på glas. Klinisk diætist Hanne Svendsen kommer her nogle råd til, hvordan du gør.

Grød:
Start med at give barnet grød. Hvis dit barn er under 6 måneder, skal grøden være glutenfri, og det er for eksempel hirse, majs og boghvede. Det er bedst at starte med neutrale levnedsmidler, så der skal altså ikke tilsættes noget sødt til grøden. Du kan tilberede grøden i mikroovnen kun tilsat vand. Når den er klar, skal du køle den af med en sjat sødmælk eller modermælkserstatning og tilsætte en teske-fuld god olie.
Priseksempel: Hirsegrød m. æble fra Beauvais, økologisk 9,50 kr. / 100 gr.
Hjemmelavet øko-hirsegrød 4,00 kr. / 100 gr.

Grøntsagsmos:
Kartoflen er den vigtigste grøntsag i mos til babyer, understreger Klinisk diætist Hanne Svendsen. Den kan suppleres med en enkelt anden grøntsag som for eksempel broccoli eller gulerod. Det er vigtigt at lave en gradvis overgang til alle de nye ting og ikke blande for mange forskellige smage, ellers bliver barnet forvirret over alle de nye smagsindtryk. Det er ikke nødvendigt at blende mosen. Det er tværtimod vigtigt, at den har en konsistens, så der er noget for gummerne at arbejde med. Du kan sagtens nøjes med at mose grøntsagerne med en gaffel. Brug en smule af kogevandet og husk at tilsætte en teske-fuld olie.
Priseksempel: Kartoffel/gulerod på glas, økologisk 7,60 kr. / 100 gr.
Hjemmelavet øko-mos 1,20 kr. / 100 gr.

Frugtmos:
Frugtmos skal opfattes som et lille lækkert supplement til grød og grøntsager. Hvis barnet spiser sig mæt i den søde frugt, har det fået for lidt af basismaden, siger Hanne Svendsen. Du kan bruge årstidens frugt men også supplere med for eksempel frosne bær. Frugten skæres i små stykker som dampes let i en gryde eller i mikroov-nen, derefter moser du med en gaffel. Det gør ikke noget, at der er små klumper i, for barnet skal vænne sig til, at mad har varierende konsistens. Det er nemt at lave en større portion ad gangen og fryse ned.
Priseksempel: Pæremos på glas, økologisk 6,25 kr. / 100 gr.
Hjemmelavet frugtmos af øko-pærer 2,50 kr. / 100 gr.

Læs mere om babymad på klinisk diætist Hanne Svendsens hjemmeside
http://www.diaetisten-jylland.dk/

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Rabatten

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.