preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Abutilon, Klokketræ

Navnet Klokketræ sigter til de hængende klokkeformede blomster hos flere af slægtens medlemmer. Der findes dog flere abutilon-arter der ikke har disse klokkeformede blomster.

Slægten Abutilon hører under Katostfamilien ligesom fx hibiscus, og stokrose.
Ofte benyttes det latinske slægtsnavn: Abutilon også som dansk navn for slægten.
De dyrkede sorter med klokkeformede blomster er typisk hybrider. En af arterne i slægten, Abutilon megapotamicum, kaldes på dansk Japanlygte. Kinajute: Abutilon theophrasti findes af og til forvildet i den danske natur. Planten dyrkes i andre dele af verden til udvinding af fibre, eksempelvis til sække.

Det danske navn for Abutilon med den slags blomster, kaldes for Japanlygte.

Dyrkning
Abutilon dyrkes typisk i krukker så de kan sættes ud om sommeren og ind igen om efteråret. I vores klima kan de almindeligt dyrkede Abutilon-arter ikke overvintre ude. Planterne skal stå solrigt om sommeren. Om vinteren skal Abutilon stå lyst og køligt. Planterne overvintrer med blade i modsætning til fx Fuchsia.
For at få frodigt blomstrende planter skal de dyrkes i en god veldrænet og næringsrig jord og vandes rigeligt sommeren igennem. I vinterens løb spares på vandet, dog må jorden ikke tørre helt ud.
 

Nogle Abutilon-sorter dyrkes lige så meget på grund af de brogede blade som for blomsternes skyld.

Formering
Abutilon formeres ved hjælp af stiklinger sidst på sommeren eller om foråeret i marts-april. Nogle arter og sorter kan frøformeres.

Beskæring
Abutilon beskæres i det tidlige forår. Senere kan det yderste af nogle af skuddene evt. nippes af hvis der ønskes lidt mere kompakte planter.
  

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.