preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Foldblad

Hvid foldblad i Botanisk Have i Århus

Foldblad - man forstår navnet når man ser plantens blade som fremtræder med meget skarpe folder. De mest almindelige i dyrkning herhjemme er nok hvid foldblad, Veratrum album og sort foldblad, Veratrum nigrum. Begge arter får næsten 2 meter høje blomsterstængler. Sort foldblad noget smallere end den hvide. Andre arter er Californisk foldblad; Veratrum californicum og grøn foldblad, Veratrum viride.

Hvid foldblad. Blomsterstængel med blomster. Foldblad hører til i liljefamilien.

Gammel læge- og giftplante
Hvid foldblad er nævnt i den botanisk - medicinske litteratur helt tilbage i 1300 tallet - de andre arter er kommet til vores del af verden noget senere. Hvid foldblad kaldes også hvid nyserod. Tidligere blev der fremstillet nysepulver af plantens rod - tilsvarende anvendelse som den ægte nyserod Helleborus. At nyse er tidligere i den medicinske historie betragtet som helbredende. Planten har haft flere andre medicinske anvendelser.
Pulver fremstillet af rødderne har haft udbredt anvendelse som insektgift. Foldblad indeholder nogle meget giftige stoffer som ikke er for almindeligt dødelige at eksperimentere med.

Sort foldblad i Den Gamle By i Århus.

Staude til pryd
Specielt de nye blade der skyder op i foråret er foldblad enestående dekortaiv. Både den hvide og den sorte foldblad tiltrækker sig opmærksomhed når den står med høje blomsterstængler tæt besat med blomster, i løbet af august måned. De afblomstrede stænger også meget dekorative hen over vinteren. Sort foldblad er under blomstringen meget omsværmet af svirrefluer og andre insekter.

Sort foldblad. Nærbillede af blomsterstand


Dyrkning
Foldblad foretrækker en god veldrænet ikke for tør jord. Kræver ikke megen pasning hvor den ellers trives. Hvid foldblad skal helst stå lidt i halvskygge og ikke for vindudsat.

Sort foldblad i slutningen af april

Formering
Foldblad kan formeres fra frø der høstes efter afblomstring. Frøene kan sås med det samme eller i det kommende forår. Foldblad er let at opformere ved deling - helst i efteråret efter nedvisning da de starter meget tidligt med at skyde i foråret.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.