preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Græskar

Her er bien på besøg i en hunlomst. Det øverste billede er er af en Honningbi i en hanblomst.

Mandelgræskar er en af de 2 nærtstående græskararter vi dyrker .

Anvendelse af græskar til udsmykning griber om sig også herhjemme i Danmark.

Botanisk er der ikke nogen klar afgrænsning mellem græskar og squash, men de 2 navne sætter vidt forskellige associationer i gang. Græskar er noget med eventyr, gys, kæmpevækst, pynt og lidt kulinarisk. Squash ja det er noget med overproduktion i haven og mest til fyld i maden. Græskar og squash tilhører hovedsagligt to arter inden for græskarslægten, Cucurbita.
Mandelgræskar, Cucurbita pepo og Centergræskar, Cucurbita maxima. Inden for begge arter findes typer der har en busket vækst som vi kender det fra sommersquash og rankede typer som det kendes fra de fleste græskar og vintersquash.

 Dyrkning
Græskar kan sås indendørs og plantes ud når faren for frost er overstået, eller frøene kan sås direkte på friland.
Der står i mange havebøger at græskar vokser bedst på en kompostbunke. Hvis planterne skal kunne gro på et sådant sted skal komposten dog være rimeligt omsat, og man skulle måske fordele komposten lidt bedre i haven. Græskar skal sås/plantes i en jord der er i god næringstilstand og helst i fuld sol. Man kan sagtens selv tage frø fra sine græskar, men har man flere sorter kan de let krydse med hinanden.

Græskar i maden
I Danmark er græskar traditionelt blevet anvendt til syltning, men inspireret af andre landes kogekunst finder grøntsagen nu også anvendelse i mange andre retter. Det er blevet almindeligt også i det nordlige Europa, at anvende græskarkerner i madlavningen. Disse skalløse kerner kommer fra specielle græskarsorter. 

Til grønt jorddække
Da græskar har en utrolig frodig vækst, kan planten bruges til at dække jorden på jordstykker hvor man ellers ikke havde tænkt sig at så eller plante noget – det vil forhindre en opformering af ukrudt på stedet.

Meldug
Specielt hvis græskarplanterne kommer til at lide under tørke kan de blive angrebet af meldug, der giver en hvid belægning på bladene, og i alvorlige tilfælde kan slå planterne ihjel.

Græskar en stor artikel
Det er lige før det er uforsvarligt at skrive en kortere artikel om græskar, så stor en artikel planten er rundt omkring i verden. I flere lande blandt andre Tyskland, afholder man hvert efterår festivaler, hvor græskar-avlere udstiller og sælger deres høst af græskar i utallige størrelser, former og farver. I Amerika spiller græskar en meget stor rolle i forbindelse med halloween-festen, en skik vi er begyndt at tage op i Danmark (allehelgensaften). Ved denne lejlighed udhules græskarrene, der skæres øjne næse og mund ud af skallen og der anbringes levende lys inde i hovedet, hvorefter det helst skal anbringes et mørkt sted og se lidt uhyggeligt. Pyntegræskar findes i utallige former og farver. Fra tid til anden kommer det på mode at pynte op med dem i stuerne. Planteren kan også pynte udendørs op ad trådhegn, træer eller pergolaer. Hårdskallede sorter af græskar bruges i nogle lande til graveringsarbejder. 
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.