preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Gul åkande

Gul Åkande i den store sø i Botanisk Have i København.

Gul Åkande, Nuphar lutea, er vildtvoksende i næringsrige søer. Navnet Åkande kommer af frugtens lighed med en kande.


Dyrkning
I modsætning til Nøkkerose vil Gul Åkande også kunne blomstre i skygge. Planten kan tåle at vokse på steder med strømmende vand, når plantens vækstkrav i øvrigt er i orden. Åkanderne kan med tiden komme til at blive så tætte i bladmasse, at man må udtynde ved at skære nogle af bladene af. I bunden af søen skal der være et rimeligt tykt lag af næringsrigt dyndjord som åkanderne kan vokse i.

Fiskehejre spejder efter bytte mellem den gule åkandes blade.

Brug
Gul åkande blomstrer i perioden fra juni og til sidst på sommeren. Via en bådebro eller med en lille båd kan man komme tæt nok på blomsterne til at nyde blomsternes finere detaljer og særprægede duft. Gul Åkande egner sig kun til større søer med vanddybder på over en halv meter, gerne op til 4meters dybde. Der findes dog arter af åkande som kan bruges også i mindre havebassiner.

Formering
I foråret kan man skære nye planter af Åkandernes tykke stængler. Stængelstykkerne kan plantes i fx en kurv med en næringsrig jordblanding, for siden at blive sænket ned på bunden af søen. Man kan så åkanderne ved blot at kaste de modne frugter ud i søen hvor man ønsker dem etableret – og lade naturen klare resten. Frugterne udvikles under vandet og stiger op og flyder rundt ved modenhed.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.