preload loader
Hyldeblomst

Foto: Lars Jacobsen

 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Hyld

Af de forskellige arter af hyld er Sambucus nigra den mest almindelige i Danmark. Af andre arter kan nævnes Druehyld, Sambucus racemosa, Canadisk Hyld, Sambucus canadensis, og Staudehyld, Sambucus ebulus. Der findes mange sorter af Alm. Hyld i handlen. Frugtsorter men også prydsorter fx med hvidbrogede blade og gyldne blade. I Seernes Have har vi plantet alle de nævnte arter. Almindelig hyld har vi plantet i mange sorter og varieteter.

Hylden blomstrer ved midsommertid

Foto: © Lars Jacobsen

Dyrkning
Almindelig Hyld kan sagtens vokse skyggefulde steder, men hvis den skal blive tæt og levere mange blomster og bær skal den dyrkes i sol. En god næringsrig jord, med rigelig fugtighed uden at være vandlidende, er også befordrende for udbyttet. Det er vigtigt for bærudbyttet at der er andre sorter eller frøplanter i nærheden til gensidig bestøvning.

Beskæring
For at få store bær i en god plukkehøjde er det en god ide at beskære planterne lidt hvert år, typisk ved at fjerne nogle af de ældste grene og begrænse højden på nogle af de yngre.

Bladlus
Nogle steder og nogle år kan Hyld blive stærkt angrebne af bladlus, der kan sidde tæt og omslutte blomsterstænglerne. Det bedste middel mod bladlusene er utvivlsomt et naturvenligt miljø i haven der tiltaler nogle af bladlusenes mange fjender.

Lidt afhængig af sort modner hyldens bær i september og oktober måned.

Foto: © Lars Jacobsen

Brug
Almindelig Hyld har oprindeligt mest været dyrket med det formål at levere bær til saft og suppe. Hvor interessen for hyldebærsaft nok er for nedadgående, er interessen for hyldedrik brygget på blomsterklaserne derimod voksende. Nogle sorter af Hyld med specielle bladkoloreringer eller bladformer dyrkes som prydbuske.
Siden tidernes morgen har Hyld været anvendt til utallige nyttige formål. Blomsterne til te, saft, dessert, mygge-skræmmemiddel etc. Syltede grønne bær har været brugt som kaperserstatning. De hule grene har blandt andet været brugt til fløjter. Barken har været brugt som afføringsmiddel. I det hele taget har planten haft en meget stor plads i folkemedicinen.

Formering
De fleste haveejere har erfaret at Hyld er god til selvsåning. De største blomster- og bærklaser får man dog fra navngivne sorter. Hyld er meget let at formere ved hjælp af træagtige stiklinger.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.