preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Mynte

Mynte, Mentha er en slægt ca. 25 arter plus en mængde krydsninger og varieteter. Hvis man ikke lige er mynte-samler er der nogle få arter/krydsninger som er mere interessante end andre. Der er i øvrigt megen fejlagtig navngivning inden for slægten. Frøfirmaer har bidraget til forvirringen når de fx har solgt pebermyntefrø. Flere planter som ikke hører til mynteslægten, kaldes noget med mynte fx Hestemynte, Kryddermynte, Bjergmynte m.v.

Blomsterflue i pebermynteblomst.

Pebermynte
Pebermynte Mentha x piperita , kan ikke formeres fra frø, da planten er en steril krydsning mellem vandmynte og grøn mynte.

Planten formeres typisk fra dens udløbere. Pebermynte er, i hvert fald i køkkenet den mest anvendelige af mynterne. Pebermynteplanten er fremragende til hurtigfremstilling af et forfriskende krus urtete. En enkelt stilk med 8-10 blade, frisk eller tørret, kogende vand over, så er den klaret. Kan også tages fra køleskab som iste.
Hvis man først har lugtet til den rigtige pebermynte vil man altid kunne genkende den. Den dufter kraftigt af mentol som ingen andre mynter.
 
Mindst 4 andre krydsninger/varieteter kan anbefales.

Bergamot Mynte, Mentha x piperita nm.citrata .
En varietet af pebermynte. Plant den rundt omkring i haven og lad den brede sig. Det giver en herlig duft af bergamotolie (althea -bolcher), når man træder i den.

Engmynte, Mentha x gentilis var. aurora.
En krydsning mellem agermynte og grøn mynte med meget flotte gyldne blade. Set nævnt som kanelmynte. En dejlig frisk duft med lidt citrus præg. Det er den der er afbilledet øverst på siden. 

Æblemynte med brogede blade.

Rundbladet Mynte med hvidbrogede blade, Mentha Suaveolens `varigata´.
Velegnet til dyrkning i krukke. Ikke så pågroende som den almindelige rundbladede mynte, af nogen kaldet æblemynte. Bowels mynte er en varietet af rundbladet M. Rundbladet mynte kaldes, af og til, fejlagtigt for krusemynte.

Krusemynte er en varitet af Grøn Mynte, med særegne krusede blade.

Krusemynte, Mentha spicata var crispa .
En varietet af Grøn Mynte med nogle særprægede korte stærkt krusede blade der omslutter stænglen. Grøn mynte har en karakteristisk spearmint lugt (som i tandpasta).

Ingen af de ovennævnte krydsninger/varieteter kan frøformeres, det kan derimod grøn mynte og polejmynte.

Her er det blomstrende Grøn Mynte der har tiltrukket en Nældens Takvinge.

Grøn Mynte , Mentha spicata, bruges rundt omkring i verden til tandpasta, til te, som krydderi i myntesovs og til myntegele.

Polejmynte , Mentha pulegium
Formeres som regel ved frø. Udløberne kan overvintre i koldhus eller udendørs i milde vintre. Planten er skinnende grøn og krybende indtil den blomstrer, hvorefter den forvandler sig og får opretvoksende filtede blomsterstængler. Har tidligere haft en stor plads i folkemedicinen bl.a. som loppe -middel. Kan stadig bruges mod kattelopper.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.