preload loader
portulak kimplanter
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Portulak

Portulak er end ældgammel køkkenurt, nævnt i litteraturen i hvert fald allerede i 1500-tallet. Portulak findes i flere udgaver, med mere eller mindre gule blade eller grønne blade og mere eller mindre brede blade. Portulakken kan godt i udseende, blade og stængler, minde lidt om den velkendte sukkulente stueplante Paradistræ. Derimod ligner den ikke udpræget de storblomstrede sommerblomster og stueplanter der hører til samme slægt, Portulaca grandiflora og Portulaca umbraticola.

Portulak klar til at høste af

Brug
Portulak er en dejlig vitaminrig madplante der fortjener større udbredelse. Portulak har en lidt syrlig smag og er i gamle havebøger tit rubriceret under krydderurter. Foruden i salater kan Portulak bruges i supper, og stuvninger. Herhjemme har stænglerne tidligere været brugt som syltet. I mange andre lande bruges portulak i stort omfang.
 
Frøavl
Et gram frø indeholder 2-3000 frø. Frøene høstes og tørres efterhånden som kapslerne(buddikerne) bliver mørke, inden de selv smider frøene. Til avl af egne frø kan man eventuelt dyrke nogle få planter i drivhus, da portulak kun i gode somre når at modne frø på friland, hvilket måske er meget godt. Under mere varme himmelstrøg skulle portulak visse steder optræde som besværligt ukrudt.

Solportulak, Portulaca grandiflora bruges meget i krukker og ampler.

Solportulak, Portulaca grandiflora bruges meget i krukker og ampler.

Dyrkning
Portulak har meget små frø. Frøene kan blandes med sand før des udsås. Portulak kan sås i potter i drivhus fra april og plantes ud fra engang i maj. Planterne tåler ikke frost. Portulak sås på friland i maj måned. Lav fx en bred, ikke for dyb, rille og så i bunden af den. Efter såning trykkes jorden til omkring frøene og der vandes forsigtigt, der skal kun dækkes ganske let med jord. Portulak kan med fordel sås flere gange i løbet af sommeren. Portulak skal stå et lunt og solrigt sted i haven. Vanding i tørre perioder giver mere frodige og saftige planter. Efterhånden som man høster af planten skyder den igen, men vil med alderen være hurtigere til at gå i blomst, hvad der gør den lidt mindre sprød.
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.