preload loader
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Purpursolhat

Faren ved at bruge en farveangivelse i plantenavnet er at der kan opstå varianter med andre farver, som her hvid purpursolhat..

Med purpurfarvede randkroner.

Brumbasserne er vilde med Purpursolhattens blomster.

Purpursolhat eller havepurpursolhat, Echinacea purpurea, er den mest almindeligt dyrkede purpursolhat. Der er et par andre arter i dyrkning der ligner havepurpursolhat, men adskiller sig lidt i fx bladform og blomsterkurvens udseende. Purpursolhat er nært beslægtet med Solhat, Rudbeckia og har været klassificeret under denne slægt. Purpursolhat findes i nogle få sorter. Den mest almindelige har purpurfarvede randkroner, andre sorter har hvide randkroner.

Dyrkning
Purpursolhat er kræver en solrig vokseplads.
Purpursolhat bliver flottest når planten får lov at stå uforstyrret af deling og omplantning. Purpursolhat foretrækker en god næringsrig havejord men klarer sig også på fattigere jorde. Planten kan stå flot blomstrende selv efter længere tids tørke. Det forlænger blomstringsperioden hvis man fjerner de afblomstrede hoveder.

Formering
Purpursolhat formeres ved deling om foråret eller ved at tage nogle af de opsvulmede rødder og bruge dem som rodstiklinger.

Purpursolhat kan også formeres af frø hvis man ikke går op i at bevare en bestemt sort.

Brug
Purpursolhat er en flot staude der med fordel kan dække et større bed alene. De hvælvede blomsterkurve er skinner guldagtigt langt væk når solen rammer dem. Planten er god som leverandør af afskårne blomster. Bierne er ret vilde med at søge nektar i blomsterne. De tørrede rødder og jordstængler bruges i urtemedicinen. Planten indeholder stoffer som virker styrkende på immunforsvaret.
 

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.