preload loader
Sødskærm
 

Skrevet af: Lars Jacobsen

 

Fakta om Sødskærm

Sødskærm,  Myrrhis odorata er fundet beskrevet i litteraturen tilbage i 1648. Sødskærm eller Spansk Kørvel som det ofte bliver kaldt, er i middelalderen ført til norden af munke, nok mere som lægeplante end som madplante.

Sødskærm i halvskyggen under træer.

Sødskærm i halvskyggen under træer.

Dyrkning
Sødskærm lyser op i haven når den stå med de hvide blomsterskærme i maj måned. Hvis man vil have flere blade at høste af eller vil undgå at den sår sig selv, hvad den er villig til, kan man fjerne blomsterskærmene. Sødskærm kan blive op til halvanden meter høj. Når planten trives godt kan den have svært ved at holde sig opretvoksende, og kan således komme til at fylde betydeligt i omkreds.
Sødskærm trives vel i halvskygge hvor jorden er humusrig og ikke alt for tør.

Formering
Sødskærmens frø kan være længe om at spire. Alternativt kan man flytte nogle af de små selvsåede planter til der hvor man vil dyrke planten. Flytter man større planter i foråret vil planten ofte kunne skyde fra nogle af de mindre rodstykker som følger med planten.

Sødskærm har store bløde findelte blade.

Sødskærm har store bløde findelte blade.

Brug
Alle dele af planten er spiselige og har været brugt som fødekilde. Frøene er søde med anisagtig duft og smag. Roden på de ældre planter kan blive stor og roeagtig. Roden kan koges hel eller rives og bruges fx i urtefrikadeller. Bladene er den del af planten som har været mest anvendt fx i supper. I det gamle landkøkken var det ikke ualmindeligt at stuve bladene i blanding med grønkål som havde overlevet vinteren. Planten kan bruges som høj bunddække under spredt træbevoksning.

 

Send eller anbefal link

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Tips fra DR > Tips og råd > Seernes have > Havens planter

© Copyright DR 2014. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.